Veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumu komplekss pirmsskolā Izglītības ziņas

2721
Veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumu komplekss pirmsskolā

„VESELS.LAIMĪGS.DROŠS” – tā skan Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas izglītības iestādes „Mana Mārīte” moto.

Š.g. 30.aprīlī gadā iestādes kolektīvs organizēja semināru „Veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumu komplekss pirmsskolā” un iepazīstināja pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju vietniekus un pirmsskolas skolotājus ar jaunām idejām, inovatīvām metodēm un iestādes pieredzi šajā jomā. Iestādes vadītāja N.Isate atzīmēja, ka veselīga dzīvesveida tendence ir ļoti aktuāla un tās prioritāte arvien pieaug, jo veselīgs dzīvesveids ir labas pašsajūtas un sasniegumu mācībās un sportā pamats.

Vadītājas vietniece J.Sivačova atspoguļoja izstrādāto pasākumu kompleksu prezentācijā. Tā kā 2014./2015.m.g. iestādes prioritāte ir veselīgs dzīvesveids, tika izstrādāts Veselības kalendārs un katru mēnesi bija ieplānoti veselību veicinoši pasākumi. Tradicionāli iestāde piedalās Starptautiskajā Roku mazgāšanas dienā, rīko „Piena svētkus” mazuļiem, „Futbola čempionātu”, ziemas sporta stafetes un sporta svētkus.

Novembrī ar lielu entuziasmu bērni un vecāki piedalījās konkursā „Mana sportiskā ģimene 2014”, veidojot īsas videofilmas, daloties pieredzē par veselīga dzīvesveida atbalstīšanu ģimenē. Iestādes mājas lapā www.manamarite.lv  ir pieejama uzvarētāju videofilma.

Visinteresantāko ideju vidū gribētos atzīmēt šādus pasākumus ar bērnu vecākiem: „Smaidu rīts”, „Putras rīts” un viktorīna „Veselīgs dzīvesveids”.

Mācību gada garumā tika organizētas drošības stundas un veselības stundas: „Mikrobi un Vīrusi”, „Zobiņš un draugi”, „Veselīgs uzturs”, „Mācos būt vesels”.

Pavasara sākumā iestādes bērni veica pētījumus „Zaļajās laboratorijās” un audzēja vitamīniem bagātus zaļumus mini dārziņos uz palodzēm.

Veselīga dzīvesveida popularizēšanai tika izmantota inovatīva metode pirmsskolā – bērnu konference. Starptautiskajai veselības dienai veltītajā „Mazo ārstu” konferencē piedalījās 6 – 7   gadus vecie bērni. Septiņi ārsti speciālisti („Veselas acis”, „Žilbinošs smaids”, „Veselas ausis”, „Pareiza stāja”, „Veselīgs uzturs”, „Dzīvais ūdens”, „Veselīgs miegs”) uzstājās lielas auditorijas priekšā ar atraktīvām prezentācijām, kuras sagatavoja kopā ar vecākiem. Konferences dalībnieki aktīvi uzdeva jautājumus mazajiem ārstiem ar konferences vadītāju starpniecību.

Februārī sadarbībā ar Fitnesa centru „Dharma” iestādē notika „Aerobikas festivāls”. Aprīlī pirmsskolas skolotāja J.Gerasina dalījās pieredzē jogas nodarbības organizēšanā bērniem. Lietderīgai brīvā laika pavadīšanai ar bērniem un vecākiem tika īstenotas veselības dienas Daugavpils Ledus Hallē un Daugavpils Olimpiskajā centrā.

Daudz noderīgu zināšanu bērni ieguva ekskursiju laikā uz Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Daugavpils nodaļu, Daugavpils Universitātes dabaszinātņu un inženierzinātņu tehnoloģiju laboratoriju un Daugavpils Neatliekamās medicīniskās palīdzības staciju.

Sadarbībā ar Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes (DPIP) psiholoģēm L.Vingri un N.Žekovu „Vecāku skolas” nodarbībās tika aktualizētas tādas tēmas kā „Veselīgs dzīvesveids” un „Veselīgie un neveselīgie ieradumi ģimenē”.

Mācību gada garumā iestādes „Mana Mārīte” pedagogi izgatavoja daudz interesantu didaktisku rotaļu, kuras izmantoja veselības stundās. Pirmsskolas skolotājas K.Afanasjeva, S.Harūne, J.Gerasina un L.Patmalniece atraktīvā veidā prezentēja veselīga dzīvesveida veicināšanai pirmsskolā piemērotas pašgatavotas rotaļas un mācību līdzekļus.

DPIP Veselības veicināšanas koordinators R.Bespjatijs savā uzstāšanās augstu novērtēja iestādes darbību veselīga dzīvesveida popularizēšanā un aicināja turpināt strādāt šajā jomā, kļūstot par Nacionālā Veselību veicinošo skolu tīkla (NVVST) Latvijā dalībnieku.

Esiet veseli, droši, laimīgi!

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas 27.pirmsskolas

izglītības iestādes

vadītājas vietniece

J.Sivačova

Izmantojiet Google Translate, lai tulkotu vietni

Daugavpils valstspilsētas pašvaldība neuzņemas atbildību par tulkojuma precizitāti!