Šobrīd Daugavpilī

Tehnikas un industriālā dizaina centrā nogādāts pirmais eksponāts Kultūras ziņas

1536

9. septembrī Daugavpils ielās bija iespējams vērot simbolisku notikumu - Rīgas vagonu rūpnīcas (RVR) retro tramvaja nogādāšanu uz Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenālu, kur turpinās Tehnikas un industriālā dizaina centra izveide. Sarežģītā transportēšana tika veiksmīgi paveikta, izmantojot divus celtņus un garo transportieri. Šis objekts kļuva par pirmo un, iespējams, lielāko eksponātu, kas būs pieejams apskatei topošā muzeja teritorijā.

Retro tramvaja uzstādīšana ļauj turpināt darbu pie Inženieru arsenāla pagalma iekārtošanas un citu uzdevumu īstenošanas. Ņemot vērā jaunatklātos kompleksa elementus, tostarp tos, kuriem nepieciešama stiprināšana un remonts, būvniecības darbu veikšanas termiņš  bija nedaudz pagarināts, bet kopumā tie notiek pēc grafika. Fasāde Imperatora ielā, no kuras nesen noņemts celtniecības tīkls, ir gandrīz pabeigta. Aktīvi turpinās iekšdarbi, notiek starpsienu, liftu un apkures bateriju uzstādīšana.

Kopumā Tehnikas un industriālā dizaina centrā plānots izveidot 4 izstāžu sektorus, kas būs veltīti Daugavpils cietoksnim un pilsētas rūpniecisko uzņēmumu vēsturei, padomju laiku transportam, motocikliem un sacensību spēkratiem. Ir izveidojies labs dialogs ar automašīnu kolekcionāriem, kā arī ar Rīgas Motormuzeju. Tajā pašā laikā, ja privātpersonai vai organizācijai ir vēlme piedāvāt savus eksponātus, var sazināties ar muzeja vadību pa tālr. 26022394, vai nosūtot vēstuli uz e-pastu inzenieruarsenals@daugavpils.lv.

«Inženieru arsenāla» atklāšana provizoriski varētu notikt 2022. gada pavasara beigās vai vasarā, tas ir, aptuveni sešus mēnešus pēc kompleksa nodošanas ekspluatācijā (izņemot konservējamos korpusus).

Būvdarbi tiek veikti Eiropas reģionālās attīstība fonda projekta Nr. 5.5.1.0/17/I/007 “Rīteiropas vērtības” ietvaros.

Papildus informācija par projektu ir atrodama šeit:

https://www.daugavpils.lv/pilseta/pilsetas-attistiba/projekti/realizacija-esosie-projekti/kulturas-mantojums/projekts-riteiropas-vertibas-(5.5.1.-sam)

Būvdarbu 3. kārta (iekšējie restaurācijas un apdares darbi, iekšējie un ārējie inženiertīkli) tiek veikti ES fonda projekta Nr. 5.5.1.0/18/I/002 “Kultūras mantojuma objekta publiskās ārtelpas attīstības un pieejamības veicināšana tūrisma pakalpojumu daudzveidošanai Daugavpils pilsētā” ietvaros. Papildus informācija par šo projektu ir atrodama šeit: https://www.daugavpils.lv/pilseta/pilsetas-attistiba/projekti/realizacija-esosie-projekti/kulturas-mantojums/kulturas-mantojuma

Sižetu sagatavoja Daugavpils pašvaldības Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.