Šobrīd Daugavpilī

Veltas Loces gleznu izstādē bija jūtama pavasara elpa Kultūras ziņas

522
Veltas Loces gleznu izstādē bija jūtama pavasara elpa

2022.gada 29.martā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) tika atklāta pazīstamās Daugavpils mākslinieces, ar baltkrievu saknēm, Veltas Loces gleznu personālizstāde “Pavasara elpa”. Latgales brīvo mākslinieku asociācijas locekle, BKC mākslas studijas “Kolorītā pasaule” vadītāja klasiskās glezniecības cienītājiem prezentēja vairākus desmitus jaunu gleznu.

Velta Loce ir pazīstama pašmācības māksliniece Daugavpilī un aiz tās robežām. Viņas personālizstādes un apkopotās izstādes tika vairākkārt atklātas Baltkrievu namā. Šoreiz ekspozīcijā attēloti divi desmiti pilnīgi jaunu, nesen radītu gleznu, kuras vēl nekur netika izstādītas.

Pavasara sākums – tas ir dabas atmodas laiks, laiks, kad cilvēka dvēselei gribas atjaunošanos, spilgtas un pozitīvas emocijas, gribas ātrāk atbrīvoties no ieilgušās aukstās ziemas un negatīvisma, kas saistīts ar kovid ierobežojumu periodu.

Ar pavasara ierašanos pēc dabas talantīgajai māksliniecei ar nepacietību gribējās paņemt rokā otu un izšļakstīt uz audekla spilgtas saules krāsas, izrotāt pasauli ar ainavām un kompozīcijām sulīgos, tīros, gaišos un siltos toņos.

Kad paskaties uz gleznu, kas vēl smaržo pēc krāsām, it kā var sajust svaigo pavasara elpu, dzirdi, kā čalo no sniega izlauzies strauts, jūti neatkārtojamo sniegpulkstenīšu aromātu.

Kā atzīst V.Loce, mākslinieks vienmēr nedaudz visu izrotā: rada toņus mazliet spilgtākus, piesātinātākus, gaistīgākus un gaišākus. Viņas darbiem nav raksturīgas drūmas un tumšas krāsas. Tajā visā Veltas darbi līdzinās ar viņas vienīgā mākslas skolotāja un etalona gleznām, kas ietekmēja viņas, kā mākslinieces formēšanos – Daugavpils otu meistaru Jāni Daukštu. Tieši viņš teica ceļa vārdus, kuri vēlāk kļuva par viņas devīzi: “Glezno ar dvēseli, bet krāsas tev palīdzēs”.

Un tiešām, krāsas, no kurām dzimst jaunas Veltas Loces gleznas, palīdz cilvēkiem skatīties nākotnē ar optimismu, paceļ noskaņojumu, rada priecīgas emocijas, piepilda dvēseli ar saules gaismu un siltumu, kuras šobrīd tik ļoti trūkst cilvēkiem ikdienas dzīvē.

Sirsnīgi aicinām uz Baltkrievu namu apmeklēt Veltas Loces gleznu personālizstādi “Pavasara elpa” (Alejas ielā 68-1A), kur jūs varēsiet uzlādēties ar pozitīvām un gaišām sajūtām. Ekspozīcija būs pieejama darba dienās (no plkst. 9.00 līdz 17.00) līdz 2022.gada 20.maijam.

Informāciju sagatavoja:
Marija Pometjko,
Baltkrievu kultūras centra metodiķe