Šobrīd Daugavpilī

Valsts svētkos godināti izcilākie daugavpilieši Kultūras ziņas

728

4.maijā, Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas 31.gadadienā, Daugavpilī norisinājās virkne patriotisku norišu, kas bija veltītas garajam un pārbaudījumu pilnajam ceļam uz valstiskuma atgūšanu.

Vēl pērn Daugavpilī bija iecerēts rīkot vērienīgas Neatkarības atgūšanas svinības, jo bija pienākusi mūsu pilsētas kārta uzņemt ikgadējo militāro parādi. Diemžēl, sākās pandēmija, un pasākumus bija nolemts pārcelt uz šo gadu, taču arī tagad epidemioloģiskās situācijas dēļ nācās atteikties no plašām svinībām, kas pulcētu lielu cilvēku skaitu. Svētku noskaņa tika radīta nedaudz savādākā formātā, pakļaujoties epidemioloģiskās drošības prasībām.

Atceroties 1990.gada 4.maija notikumus, kad tika pasludināta Latvijas Republikas Neatkarības deklarācija, Svētā Pētera ķēdēs Romas katoļu baznīcā notika ekumeniskais  dievkalpojums par Latvijas brīvību.

Pēc dievkalpojuma klātesošos uzrunāja LR aizsardzības ministrs Artis Pabriks, uzsverot neatkarības lielo nozīmi un augsto cenu, ko nācies samaksāt ikvienam brīvības cīnītājam, un tās trauslumu, kuras dēļ brīvību jāturpina sargāt arī mums un nākamajām paaudzēm.

Plkst.11.00 sekoja Zemessardzes 17. Kaujas atbalsta bataljona 21 lielgabala svētku zalve, un Daugavpils pilsētas domes vadība svinīgi nodeva Saldus pašvaldības vadībai Latvijas karogu un tiesības nākamgad rīkot svētku parādi. Daugavpils Domes spriekšsēdētājs Igors Prelatovos pauda cerību, ka pēc gada pandēmijas draudi būs atkāpušies un Saldus pilsētai izdosies nosvinēt valsts svētkus pilnā apmērā, kā arī uzsvēra daudzu Daugavpils iedzīvotāju lielo lomu neatkarības atgūšanā.

Dievkalpojuma un svētku uzrunu laikā vairākkārt izskanēja doma, ka brīvība, pirmkārt, ir cilvēki, kas ne vien cīnījās par neatkarību, bet arī visus šos gadus turpina strādāt ar pilnu atdevi, lai radītu labāku dzīvi un nākotni Latvijas tautai.

Godinot tos, kas vairāku gadu garumā pašaizliedzīgi strādājuši Daugavpils un daugavpiliešu labā, 4.maijā Marka Rotko mākslas centrā svinīgi tika pasniegti Daugavpils Domes apbalvojumi “Goda daugavpilietis” un “Mūža ieguldījums”, ko epidemioloģiskās situācijas dēļ  nevarēja pasniegt Valsts svētkos pērnā gada novembrī.

Daugavpils pilsētas domes apbalvojums “Goda daugavpilietis” piešķirts:

  • Brīvās cīņas trenerei Ļubovai Kopilovai;
  • Daugavpils Universitātes Humanitāro un sociālo zinātņu institūta asociētajam profesoram Henriham Somam;
  • Vienības nama producentam Jānim Butkevičam;
  • SIA “AXON Cable” dibinātājam un izpilddirektoram Alēnam Genonam (Alain Guenon).

Daugavpils pilsētas domes apbalvojums “Mūža ieguldījums” piešķirts:

  • SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” onkoloģijas ginekologam, Onko-ginekoloģijas vienības vadītājam, struktūrvienības “Centra poliklīnika” ginekoloģijas kabineta ginekologam, dzemdību speciālistam Vladimiram Lukoškovam;
  • SIA “Daugavpils reģionālā slimnīca” paliatīvās nodaļas vadītājai un dežurējošai ārstei Marijai Volčekai;
  • Ilggadējam Daugavpils pievadķēžu rūpniecības un AS “Ditton pievadķēžu rūpnīca” vadošajam darbiniekam Georģijam Sorokinam;
  • Ilggadējam Daugavpils kultūras darbiniekam Aleksejam Burunovam.

Kad pateicības vārdi bija izskanējuši un godalgas pasniegtas, par godu Latvijai un tās brīvības cīnītājiem debesīs virs Daugavpils pacēlās Latvijas un sabiedroto Gaisa spēku un Valsts robežsardzes gaisa kuģi. Ar to oficiālās svinības bija noslēgušās, taču ikvienam no mums ir pa spēkam ik dienu padarīt dzīvi mūsu pilsētā un valstī labāku, godam darot savu darbu, rūpējoties par ģimeni un atbalstot līdzcilvēkus.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.