Šobrīd Daugavpilī

Patriotu dienas Daugavpils bibliotēkās Kultūras ziņas

528
Patriotu dienas Daugavpils bibliotēkās

Novembra svētkus sagaidot,  Latgales Centrālā bibliotēka un filiāles piedāvā plašu pasākumu programmu dažāda vecuma interesentiem, tostarp Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstītas lasītāju tikšanās ar autoriem Andru Manfeldi un Uldi Ausekli, Latvijas kultūrvēsturiskā mantojuma izzināšanai veltītus literāri tematiskus pasākumus un bibliotekārās stundas, kā arī tematiskas literatūras izstādes.

Patriotu dienas Latgales Centrālajā bibliotēkā (LCB) ievadīs 7. novembrī gaidāmā lasītāju tikšanās ar populāro latviešu rakstnieci un dzejnieci Andru Manfeldi, kura iepazīstinās ar savu Latvijas Literatūras gada balvai nominēto prozas krājumu “Mājās pārnāca basa” (apgāds “Latvijas Mediji”, 2018). Grāmatā autore pievērsusies Latvijas valsts vēstures traģiskākajām lappusēm – deportācijām un to pieredzei dziļi individuālā, bet arī visu tautu vienojošā līmenī. Pasākums turpina literāru tikšanos ciklu ar populāriem latviešu autoriem, kuru šoruden rīko LCB Valsts kultūrkapitāla fonda līdzfinansētā projekta “Dialogs. Rakstnieki Daugavpilī” 5. kārtas ietvaros.

Savukārt 20. novembrī LCB filiālēs Bērnu bibliotēkā “Zīlīte” un Piekrastes bibliotēkā viesosies dzejnieks, grāmatu izdevējs, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Uldis Auseklis. Tikšanās aizritēs patriotiskās noskaņās, pārrunājot un dzejas rindās izjūtot autoram būtiskās pamatvērtības – dabu, ģimeni, Latviju. Autora viesošanos Daugavpilī atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds LCB projektā “Tiekamies bibliotēkā! Bērnu rakstnieki Daugavpilī”.

LCB Ģimenes digitālo aktivitāšu centrs piedāvā bibliotekāro stundu 5.-9. klaušu audzēkņiem “Atklāj Latviju no jauna”. Pasākuma dalībnieki varēs iepazīties ar vairākām tīmekļa vietnēm, kas ļaus uzzināt daudz jauna par Latvijas valsti un varbūt ieraudzīt to no neparastāka skatupunkta. Tiks izspēlēta virtuālā spēle “Latvija – pārsteigumu pilna”. Aktīvi līdzdarbojoties, skolēni izzinās, kā tapa Latvijas valsts, kā arī noskaidros, kuram Latvijas dižkokam viņi līdzinās.

LCB Nozaru literatūras sektors aicina 8.-12. klašu skolēnus uz novadmācības stundu “Par Latviju šobrīd domāju”. Pasākuma dalībniekiem būs iespēja iepazīties ar 1918. gada 18. novembra vēsturiskajiem notikumiem Latvijā – Latvijas Tautas padomes un  pirmās Latvijas Pagaidu valdības izveidi. Tiks stāstīts par nacionālo simbolu nozīmi un to veidošanās pirmsākumiem, kā arī pārrunāts, kas iemūžināts vienīgajā vizuālajā valsts proklamēšanas dienas liecībā – Viļa Rīdzenieka fotogrāfijā.

Plašu pasākumu klāstu dažāda vecuma interesentiem ir sagatavojušas arī LCB filiāles. Patriotu dienās Daugavpils mikrorajonos izskanēs dziesmas un dzeja, tiks skatīts filmas fragments, notiks mērošanās spēkiem Latvijai veltītās viktorīnās un piedāvātas dažādas citas radošas aktivitātes. Sīkākas ziņas Patriotu nedēļas pasākumu programmā.

Pasākumu publicitātes vajadzībām LCB un filiālēs to laikā var tikt veikta filmēšana un fotografēšana.

 

Informāciju sagatavoja:
Latgales Centrālās bibliotēkas
sabiedrisko attiecību vadītāja
Inga Gedžūne
654 76345
inga.gedzune@lcb.lv
www.facebook.com/lcb.lv