Šobrīd Daugavpilī

Droša "Muzeju nakts 2021" Daugavpilī Kultūras ziņas

1385

Maijs ir mēnesis, kad tradicionāli visā Eiropā izskan starptautiskā akcija «Muzeju nakts», bet COVID-19 pandēmija jau otro gadu pēc kārtas nedod eiropiešiem iespēju pilnā mērā izbaudīt šos svētkus. Muzeji Latvijā joprojām ir aizvērti apmeklētājiem un pasākumi nedrīkst būt organizēti. Tomēr tas nenozīmē, ka «Muzeju nakts» būs pilnīgi atcelta, kā tas notika 2020. gadā. Šoreiz akcija notiks 15. maijā un norisināsies nestandarta formātā.

Par galveno vienojošo «Muzeju nakts» tēmu ir izsludināta «Robežu» koncepcija, kas skan ļoti simboliski, ņemot vērā aktuālos ierobežojumus. Pilsētas muzeji vēlas izmantot šo akciju, lai atgādinātu par Daugavpils kultūras bagātību un cerību pēc iespējas ātrāk atvērt savas durvis. Pati akcija notiks tikai ārtelpās un bez plašiem pasākumiem. Tā sāksies 15. maija vakarā no pulksten 19:00 līdz 22:00 pilsētas vēsturiskajā centrā un Daugavpils cietoksnī.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs (Rīgas iela 8) piedāvā veikt nesteidzīgu pastaigu blakus savai ēkai gaismu, krāsu un mūzikas efektu pavadījumā.

Blakus Šmakovkas muzejam (Rīgas iela 22), Vienības laukumā, tiks izveidota ekspozīcija "Šmakovkas ceļš", kas pastāstīs par dzēriena radīšanu no grauda līdz gatavam produktam.

Akcijā piedalīsies arī Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskola «Saules skola» (Saules iela 6/8), kas piedāvā apskatīt logos savu izglītojamo izstādes un izstaigāt skaisto skolas kvartālu, kur, ja atļaus laika apstākļi, tiks izstādīta RTU absolventu ekspozīcija "Jaunie arhitekti - Latvijai" un citi objekti.

Daugavpils cietoksnī ar krāšņo ilumināciju tiks izgaismoti Nikolaja vārti un tilts uz krasta luneti, bet pie Marka Rotko mākslas centra būs iespējams atbrīvoties no stresa pie interaktīvās «Izlādes-uzlādes» sienas un, izmantojot paplašinātās realitātes aplikāciju, iekāpt "Rotko liftā".

Šai akcijai pievienojas arī Daugavpils Krievu kultūras centrs, kas piedāvā tiešsaistes pasākumu ciklu un iespēju apskatīt savos logos centra eksponātu izstādi. Vairāk par to var uzzināt iestādes vietnē www.russkij-dom.lv.

Akcijas «Muzeju nakts» organizatori uzsver, ka, dodoties pastaigā sestdienas vakarā, ikvienam jāatceras par epidemioloģiskās drošības pasākumiem, īpaši vietās, kur iespējama cilvēku pulcēšanās. Šo noteikumu ievērošana nākotnē ļaus atkal atvērt muzeju durvis un baudīt vēsturi, mākslu un iespēju pilnvērtīgi komunicēt ar līdzcilvēkiem.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.