Šobrīd Daugavpilī

5. maijā plkst. 15.00 Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrā “Inženieru arsenāls” sāks pukstēt motoru sirds Kultūras ziņas

1970
5. maijā plkst. 15.00 Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrā “Inženieru arsenāls” sāks pukstēt motoru sirds

Daugavpils cietoksnī, kas ir populārākais tūrisma objekts Latvijas otrajā lielākajā pilsētā, 5. maijā, apmeklētājiem durvis vērs Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls” – plašākā retro tehnikas ekspozīcija visā Latgalē. Svinīgā "Inženieru arsenāla" durvju atvēršana norisināsies plkst. 19.00, bet ekspozīcija atvērta apskatei jau no 15.00.

Jauna kultūrtelpa ar gadsimtiem slīpētu raksturu

“Inženieru arsenāls” ir unikāla tehnikas, dizaina un kultūras platforma vēsturiskajā Daugavpils cietoksnī, kur iekārtota Latgalē plašākā retro tehnikas un industriālā dizaina ekspozīcija. Tehnikas un industriālā dizaina centra “Inženieru arsenāls” apjomīgā ekspozīcija tematiski sadalīta 4 zonās – industriālā dizaina vēstures un specializētās tehnikas, padomju laika spēkratu, moto tehnikas, kā arī rietumu retro automobiļu sektors.

Ekspozīcija aizraus ne tikai auto entuziastus, bet ikvienu apmeklētāju, jo “Inženieru arsenālā” būs skatāmi automobiļi, kurus daudzi redzējuši iemīļotajās kino filmās. Daudzveidīgo moto transporta pasauli varēs iepazīt spīdvejam veltītajā motociklu izstādē un rūpnīcas “Sarkanā Zvaigzne” moto tehnikas kolekcijas plašajā izstādē. Savukārt Daugavpils industriālā mantojuma noslēpumus atklās Baltijas vecākā dzelzceļa giganta “Daugavpils Lokomotīvju Remonta Rūpnīcas” un specializētās tehnikas izstādes.

Kopumā centrā skatāmas vairāk nekā 30 retro automašīnas, vairāk nekā 75 motocikli un mopēdi, 350 mazie auto un moto modeļi, kā arī unikāla foto tehnikas kolekcija ar slaveno VEF ražoto spiegu kameru “Minox” priekšgalā.

 

Vēsture un atdzimšana

Arī pati ēka, kurā izvietots Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls”, ir unikāla laikmeta liecība un kultūrvēsturiskā vērtība. Inženieru arsenāla ēka ir viena no garākajām vēsturiskajām ēkām visā Latgalē – 230 metri. Tā celta laikā no 1840. līdz 1844. gadam, un ir pēdējā no arhitekta Aleksandra Štauberta projektētajām ēkām. Savulaik milzīgajā ēkā atradās kalēja smēde, dažādas darbnīcas un noliktavas. Padomju gados telpas tika izmantotas aviācijas skolas vajadzībām, bet no 1994. gada ēka netika izmantota.

2016. gadā Inženieru arsenālu no valsts savā īpašumā pārņēma Daugavpils valstspilsētas pašvaldība. Piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības struktūrfondiem un pārrobežu sadarbības programmām, 2019. gadā tika uzsākti vērienīgi ēkas restaurācijas darbi, kuru rezultātā “Inženieru arsenāls” ir atdzimis, lai kļūtu par jaunu kultūras un retro tehnikas epicentru visā Latgales reģionā.

2023. gada martā Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla ēka ierindojās starp konkursa “Latvijas Būvniecības gada balva 2022” laureātiem un ieguva “Grand Prix” balvu kā labākā 2022. gada būve Latvijā.

 

Motoru sirds sāks pukstēt 5. maijā

Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centrs “Inženieru arsenāls” savas durvis apmeklētajiem vērs 5. maijā plkst. 19.00. Lielajiem atvēršanas svētkiem ar krāšņo un skanīgo programmu dots nosaukums “ŠEIT PUKST MOTORU SIRDS”, jo jaunizveidotais centrs tik tiešām ienesīs jaunu dzīves ritmu visā vēsturiskajā Daugavpils cietoksnī.

Plkst. 17.00 Vienības laukumā pulcēsies moto apvienība “Old School”, lai plkst. 18.00 dotos simboliskā parādes braucienā uz “Inženieru arsenāla” pagalmu, kur plkst. 19.00 ar motociklu rūkoņu, gaismu maģiju un apmeklētāju gavilēm notiks Daugavpils Tehnikas un industriālā dizaina centra svinīgā durvju atvēršana. Svētki turpināsies līdz pat plkst. 23.00 ar aerogrāfijas, grafiti un citām meistarklasēm, tehnikas apskati, treniņbraucieniem un grandiozu atklāšanas koncertu, kurā uzstāsies rokgrupa “Kingi”, pasaulslavenā Daugavpils folkmetāla grupa “Varang Nord”, kā arī mūsdienīgais “groove” tandēms “Crowbar”. Visas aktivitātes un ekspozīciju apskate 5. maijā būs bez maksas.

6. maijā svētki centra pagalmā turpināsies ar apvienības “Rolling team” rīkoto pasākumu “MAŠĪNAS, KAS SARUNĀJAS”. Sākot no plkst. 16.00 līdz 21.00 apmeklētājiem būs iespēja satikt dažādu auto klubu pārstāvjus, iepazīt daudzveidīgos auto kultūras stilus, baudīt “Rock laboratory” un “Yamaha music school” muzikālās performances, piedalīties konkursos un izdejot motoru sirds ritmus tematiskajā diskotēkā ar DJ Vitamin. Dalība pasākumā bez maksas.

“Inženieru arsenāla” ekspozīcija 6. maijā būs atvērta no plkst. 12.00 līdz 19.00. Ekspozīcijas apmeklējums par maksu. Bet apmeklētājiem ir iespēja piedalīties akcijā “Atnes savu darbarīku” – apmeklētājs vai ģimene, atnesot savu veco uzgriežņu atslēgu, rasēšanas piederumus vai grāmatu par tehniku, saņems brīvbiļeti “Inženieru arsenāla” apmeklējumam.

 "INŽENIERU ARSENĀLA" ATKLĀŠANAS PROGRAMMA (5.-6. MAIJS) PDF
  "INŽENIERU ARSENĀLA" ATKLĀŠANAS PROGRAMMA (5.-6. MAIJS) JPG

"Inženieru arsenālā" sāk pukstēt motoru sirds!
Sekojiet līdzi #motorusirds

 

Daugavpils cietokšņa Inženieru arsenāla restaurācija tika veikta Daugavpils pilsētas pašvaldības projekta Nr. 5.5.1.0/17/I/007 “Rīteiropas vērtības” ietvaros.

Papildus informācija par projektu

Informāciju sagatavoja:
Tehnikas un industriālā dizaina centrs
“Inženieru arsenāls”
inzenieruarsenals@daugavpils.lv
www.facebook.com/Inzenieru.arsenals
www.instagram.com/inzenieru_arsenals