Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils teātrī notiks Harkivas playback teātra „Vakhtery” performance Kultūras ziņas

526
Daugavpils teātrī notiks Harkivas playback teātra „Vakhtery” performance

22. maijā plkst. 18.00 uz Daugavpils teātra Lielās zāles skatuves varēs noskatīties Harkivas playback teātra „Vakhtery” (oriģinālnosaukums krievu valodā - «Вахтеры») performanci, kuras dramaturģiju veidos paši skatītāji.

Sākoties karam, daudzi cilvēki bija spiesti pamest savu dzimteni un kļuva par bēgļiem. Taču ir arī citi stāsti. 17. februārī Harkivas playback teātris „Vakhtery” devās viesizrādēs uz Lietuvu, jo 24. februārī viņiem bija tur ieplānota performance, tika kalti lieli plāni arī uz martu un jau bija nopirktas biļetes atpakaļceļam. Taču sākās karš, un pagaidām šī teātra aktieri nevar atgriezties mājās. 22. maijā viņi viesosies Daugavpilī, kura ir Harkivas sadraudzības pilsēta, un nospēlēs Daugavpils teātrī performanci, kura dzims turpat uz skatuves. Playback teātris „Vakhtery” ir improvizācijas teātris, kura dalībnieki nav profesionāli aktieri, tie ir dažādu profesiju pārstāvji, kuri ir apguvuši playback teātra principus un tehnikas un kurus vieno mīlestība pret mākslu.

Playback teātris ir viena no drāmas improvizācijas izpausmes formām, kuras laikā aktieri izspēlē skatītāju stāstus. Šis improvizācijas stils tapa 1975. gadā Amerikā ar mērķi iedrošināt cilvēkus ar dažādu dzīves pieredzi dalīties savos stāstos un palīdzēt šiem stāstiem tikt sadzirdētiem, lai rosinātu dialogu un vienotu sabiedrību. Mūsdienās playback teātra pārstāvji sastopami visā pasaulē, viņi organizē starptautiskus festivālus un konferences, turklāt playback teātra metodes tiek izmantotas arī drāmas terapijā.

Performances laikā jebkurš brīvprātīgais ir aicināts izstāstīt kādu personisku stāstu, kurš aktieru izpildījumā pārtaps par kustību, skaņu, vārdu un emociju simbiozi. Aktieri iepriekš nesarunās un nemēģinās to, kas tiks atveidots uz skatuves, viņi uzreiz pēc stāsta noklausīšanās to nospēlēs. Kādu var uzrunāt tikko dzirdētais stāsts un radīs vēlmi padalīties ar savējo, kāds no jauna pārdzīvos sen noklusušas emocijas, kāds atradīs sen meklētas atbildes, kāds sapratīs, ka viņš nav viens savos pārdzīvojumos, savukārt vēl kāds gūs jaunu skatījumu uz kādreiz piedzīvoto.

Playback teātra „Vakhtery” performance notiks krievu valodā un ilgs 1 stundu un 30 minūtes. Pasākums paredzēts skatītājiem no 12 gadu vecuma.

Biļetes cena – 5 eiro, tās var iegādāties Daugavpils teātra kasē (654 26520), „Biļešu paradīze” kasēs un internetā www.bilesuparadize.lv.

Ukrainas iedzīvotāji pasākumu var apmeklēt bez maksas, līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments.  Bezmaksas ielūgumus iespējams pieteikt, zvanot 654 26720 (darba dienās, 10.00 – 16.00 ) vai rakstot marketing@daugavpilsteatris.lv. Pieteikšanās līdz 20. maijam.

Pasākuma laikā apmeklētāji varēs veikt skaidras naudas ziedojumus Ukrainas bēgļu atbalstam. Ziedotā nauda tiks nodota Latvijas Sarkanā Krusta Daugavpils komitejai, kura par ziedoto naudu nodrošinās pirmās nepieciešamības preču iegādi Ukrainas bēgļiem Daugavpilī.

Informāciju sagatavoja:

Janīna Ivanova

VSIA „Daugavpils teātris” sabiedrisko attiecību vadītāja

Mob. tālr. nr. 28445647

E-pasts: pr@daugavpilsteatris.lv

www.daugavpilsteatris.lv