Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 19. jūnijā sākas līksmā vasaras sezona Kultūras ziņas

911
Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā 19. jūnijā sākas līksmā vasaras sezona

Sestdien, 19. jūnijā, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sākas jaunā izstāžu sezona. Bez skaļām atklāšanas runām un publiskiem pasākumiem vārds tiks dots izstādēs pārstāvētajiem darbiem, kas atceļojuši uz Daugavpili no visas pasaules.

Ilgi gaidītā vasara, ilgi gaidītās izstāžu telpu atkal atvēršanās un pārlieki ilgi uzturētā neziņa par nākotnes iespējām veidot, tikties, sadarboties un būt daļai no pasaules kultūras dzīves kulminējusies pēdējo gadu spilgtākajā projektu kopumā, ko raksturo sulīgas krāsas, formu daudzveidība un augstvērtīgs radošais darbs.

Kā stāsta izstādes “Gaismas krāsa” kuratores Daiena Bīla (ASV) un Barbara Bodāra (Francija): “Mūsu izstādes atklāšanas svētkus sagaidām ar cerību un atvieglojumu. Covid-19 pandēmija bija uz laiku apturējusi gan cilvēku, gan izstāžu ceļojumus, tāpēc tas, ka šie darbi ir skatāmi Rotko Centrā, ir pamatots iemesls aplaudēt ekspozīcijā pārstāvēto mākslinieku un mūsu sadarbības partneru apņēmībai un profesionālismam. Utopiskais sapnis izveidot šo izstādi beidzot ir piepildījies. Gaismas stariem ceļojot ap zemeslodi, gaismas viļņu garums mainās, taču frekvence paliek nemainīga. Izstāde iemieso šīs gaismas īpašības un saved mūs kopā, lai mēs varētu novērtēt mākslas jaudu.”

Kamēr Daugavpils vēl tikai kandidē kļūt par Eiropas kultūras galvaspilsētu, par Eiropas keramikas galvaspilsētu tā jau ir kļuvusi. Ar trim izstāžu projektiem un līdz šim plašāk pārstāvēto darbu ģeogrāfiju ir pilnvērtīgi sākusies 3. Latvijas Keramikas biennāle – Rotko centrā skatītājiem pieejama starptautiskā konkursa izstāde “Martinsona balva 2021”, Jutas Rindinas “Līksmā māksla” un Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas nodaļas izstāde “KOPĀ”. Līdz ar to līksmā keramiskā vasara Daugavpilī var tikt uzskatīta par atklātu, bet sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās keramikas centru gaidāmi vēl daudzi citi keramiski pārsteigumi.

Kā veltījums vienam no izcilākajiem un starptautiski atzītākajiem latviešu keramikas mākslas pārstāvjiem, Pēterim Martinsonam (1931–2013), “Martinsona balva 2021” ir ieguvusi pasaules atpazīstamību un godpilni iezīmējas kā 3. Latvijas Keramikas biennāles centrālais notikums. Vērtējot gandrīz piecus simtus iesūtīto pieteikumu, starptautiska žūrija atlasīja 120 labākos darbus no Latvijas un visas pasaules. Rezultātā izstādē piedalās spilgtākie keramikas mākslas pārstāvji no 38 valstīm. Līdzās ierastajiem dekoratīvajiem priekšmetiem un skulpturālajiem darbiem apskatāmas arī plašas telpiskas instalācijas un performatīvas izpausmes. Augustā starptautiskā žūrija tiksies vēlreiz, lai klātienē izvēlētos šī gada Martinsona balvas laureātus.

Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas nodaļai drīz būs 90. Senā Rīgas skolas ēka Lāčplēša ielā 55, kur atrodas arī keramikas darbnīcas, veido īpašu vidi. Kā atzīst izstādes veidotāji, būšana kopā dod spēku un pārliecību, arī ikdienā. Kopā, lai katram skolas laiks būtu vērtīgs, intensīvs, piesātināts un atmiņām bagāts. Var palikt kopā arī tad, kad katrs absolvents aiziet savu radošo ceļu. Skola ir tā, kas veido šo atbalsta un kopības sajūtu, vienalga, vai mācies, vai esi skolu pabeidzis pirms daudziem gadiem. Izstādē visi ir “KOPĀ” – audzēkņi un viņu pedagogi. Pēdējo piecu gadu darbos redzam, kāda ir Latvijas keramiķu visjaunākā paaudze, ko viņi spēj un kas viņiem svarīgs.

Juta Rindina par savu projektu “Līksmā māksla” izsakās šādi: “Izstādes pamatmotīvs ir vienkārši prieks. Prieks no saskarsmes ar mālu, porcelānu, akmensmasu. Kad iekšējā redze tev piedāvā ainu, figūru vai formu un pienāk brīdis to īstenot materiālā. Man nav misijas apziņas “pārveidot” vai “uzlabot” pasauli. Manos darbos nav atsauču uz aktuāliem pasaules notikumiem, nav aicinājuma uz “zilu”, “zaļu” vai “dzeltenu” dzīvesveidu. Tie ir darbi, kas radušies, klausoties mūziku, lasot, pētot mākslas grāmatas vai tramvajā vērojot cilvēkus. Tie ir darbi, ar kuriem varu sadzīvot vienā darbnīcā. Figurāli darbi ar stāstošu sižetu, dažāda veida trauki, rotaļas ar formu un glazūru. Un radīšanas prieks, kas, pusnopietni, puspajokam, jau robežojas ar māniju – to gribas izjust vēl un vēl. Tās ir rotaļas un spēles ar iztēli, iekšējā redze.” 2018. gadā Latvijas Keramikas biennālē Juta Rindina ieguvusi starptautiskās konkursa izstādes “Martinsona balva” zelta godalgu nacionālajā kategorijā.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs ar līksmo vasaras sezonu sveic Daugavpili tās 746 dzimšanas dienā un aicina ciemos svinēt Pilsētas svētkus.

 

Publicitātes foto:

  1. Yves Ullens (Beļģija) Kvadrātveida variācija #1, Hromogēniskā druka uz Diasec bāzes, 75 x 75 cm (x4), 2015;
  2. Fragments no Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas katedras izstādes “KOPĀ” darba;
  3. Skats uz Jutas Rindinas izstādi “Līksmā māksla”;
  4. Skats no izstādes “Martinsona Balva 2021”;
  5. Skats no izstādes “Martinsona Balva 2021”.

 

Darba laiks:

Pirmdiena: slēgts

Otrdiena: 11.00–17.00

Trešdiena – svētdiena: 11.00–19.00

 

Darba laiks svētku dienās:

Trešdiena       23. jūnijs         11.00–17.00

Ceturtdiena    24. jūnijs         12.00–19.00

 

Pasākumu atbalsta:

Daugavpils pilsētas dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs, ASV vēstniecība Rīgā, Lighton International Artists Exchange Program, Caparol, Devona, Latgales reģiona attīstības aģentūra, Latvijas valsts meži.

 

Informācija par organizatoru:

https://www.rothkocenter.com/

Mihaila iela 3, Daugavpils

 

Informāciju sagatavoja:

Aivars Baranovskis

aivars.baranovskis@daugavpils.lv

+371 65430273