Šobrīd Daugavpilī

Bērnu pašdarināto grāmatu izstāde Poļu kultūras centrā Kultūras ziņas

584
Bērnu pašdarināto grāmatu izstāde Poļu kultūras centrā

28. aprīlī Poļu kultūras centrs bija pārpildīts ar skolēniem. Ceturtdienas pēcpusdienā tur tika atklāta M. Konopnickas 180. gadu jubilejai veltīta bērnu pašdarināto grāmatu izstāde "Brauksim uz brīnišķīgu zemi".

Izstāde tika sadalīta divās daļās – Marijas Konopnickas grāmatas no Poļu nama bibliotēkas un skolēnu pašdarinātas grāmatas ar M. Konopnickas dzejoļiem un stāstiem. Visvecākā Poļu nama bibliotēkas grāmata, kurā ir iekļauti izcilās poļu dzejnieces darbi, ir 84 gadus veca mācību grāmata (tā tika izdota Latvijā 1938. gadā).

Veidojot savu pašdarināto grāmatu dizainu, bērni izmantoja visu savas iztēles spēku. Izstādē ir atrodamas visdažādāko krāsu un formas grāmatiņas: gan ābola formā, gan apaļas, gan kvadrātformā, grāmata ar kabatiņām, kurās ir paslēptas kartītes ar M. Konopnickas dzejoļiem, grāmatas ar 3D aplikāciju, grāmatas, kuras ir jālasa ačgārni - no pēdējās lappuses līdz pirmajai, un daudz citu interesantu un neparastu "izdevumu". Kopumā izstādē ir eksponētas ap 50 bērnu pašdarināto grāmatu.

Izstādes atklāšanas laikā skolēni ne tikai apskatīja vecās M. Konopnickas grāmatas un savu klasesbiedru darbus, bet arī uzzināja par skumju dzejnieces bērnību, par viņas pseidonīmiem, kā arī par viņas dzejoļi, kas pārtapa par visslavenāko patriotisko dziesmu Polijā - "Rota".

Visi skolēni, kuri piedalījās izstādes veidošanā, saņēma no Poļu kultūras centra pateicības un saldumus.

 

* Projektu finansē Polijas Republikas Ministru padomes priekšsēdētāja kanceleja konkursa "Poļu kopienas un ārzemēs dzīvojošie poļi 2022" ietvaros.