Šobrīd Daugavpilī

“Baltkrievu gadatirgus” trešo dienu noslēdza nacionālās virtuves degustācija Kultūras ziņas

399
“Baltkrievu gadatirgus” trešo dienu noslēdza nacionālās virtuves degustācija

   Trešdien, 2021.gada 22.septembrī, Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) XI Starptautiskā tautas kultūras festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” ietvaros notika ilgi gaidītās kulinārijas grāmatas “Kirmašoiskija prismaki” prezentācija, pietam ar degustāciju.

            Baltkrievi ir slaveni ar savu viesmīlību, tāpēc “Baltkrievu gadatirgū” viesus vienmēr cienā ar nacionālās virtuves tradicionālajiem ēdieniem. Tā saucamā “gadatirgus nedēļa” bija bagāta ar dažādiem pasākumiem un satikšanām. Bet īpaši “gardu” noti deva kulinārijas grāmatas “Kirmašoiskija prismaki” prezentācija, kura notika degustācijas formātā. Prasmīgās baltkrievu saimnieces prezentēja savus ēdienus, ar kuriem debitēja baltkrievu lauku virtuves recepšu krājumā, kuru izdeva BKC 2020.gadā, tā saucamajā “attālinātajā režīmā”.

            Grāmatas “Kirmašoiskija prismaki” online prezentācija notika šī gada februārī, Starptautiskās konferences “Baltkrievu lasījumi Daugavpilī” ietvaros. Bet nobaudīt daudzus no 34 kulinārijas šedevriem, ierakstītiem grāmatā, izdevās tikai tagad.

Visiem recepšu autoriem ir baltkrievu saknes, bet publicētās receptes savāktas no visiem Baltkrievijas reģioniem. Neaizmirstamas garšas un bērnības smarža, nostalģiskas atmiņas par to, kā gatavoja viņu mammas un vecmāmiņas, viņi ar mīlestību to parnesa uz grāmatas lappusēm.

Kā atzīmēja BKC vadītāja, idejas iedvesmotāja un grāmatas redaktore Žanna Romanovska: “Krājums “Kirmašoiskija prismaki” nepretendē uz kulinārijas atklāsmes nosaukumu. Mēs nelaužam stereotipus par baltkrieviem un uzticamies tradīcijām: lielāka daļa ēdienu tiek gatavota no kartupeļiem. Cilvēku ikdienas pārtikas preferences atspoguļo zināmie draņiki, kļockas, buļbjaniki, kartupeļu desa un babka, ka arī mazāk zināmie kniši, sašni, šiški vai soroka. Gaļas un zivju, zupu un salātu, cepumu un saldumu receptes demonstrē baltkrievu virtuves dažādību.”

Baltkrievu virtuve ir bagāta ar tradīcijām, vienkārša gatavošanā un vissvarīgākais – garšīga, veselīga un sātīga. Par to pārliecinājās visi degustācijas viesi. Tas nebija viegli, jo acis no pārpilnības izklīda uz visdažādākajiem krāšņi noformētajiem ēdieniem, bet gaisā virmojošie aromāti lika nekavējoties nogaršot šos “gardumus”.

Katra saimniece iedvesmojoši prezentēja savu ēdienu, dalījās ar tā pagatavošanas noslēpumiem, bet viesmīlīgā kulinārijas tikšanās “Saimniece” (Marija Pometjko) cienāja viesus.

Pie kartupeļu ēdieniem kā piedevas tika pasniegtas sēnes, pankūkas, pīrāgi un pīrādziņi ar dažādiem pildījumiem un piesātināti aromātisks dzērveņu ķīselis. Ievērību ņēma “paļandvica” – tā saucamais baltkrievu hamons, bērnības garša. Tajā pašā laikā galvā nāca “smacnija” (garšīgas) baltkrievu klasiķu daiļdarbu rindiņas, sakāmvārdi un parunas, kuras pavadīja katru ēdienu.

Krājums ir noformēts košā baltkrievu autentiskajā stilā, savukārt lielākā daļa recepšu autoru nofotografēti tautas tērpos. Katrs projekta dalībnieks no BKC dāvanā saņēma kulinārijas grāmatu, pateicību un festivāla suvenīru.

Grāmata jau ir “aizgājusi tautās”, uzdāvināta partneriem Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Baltkrievijā. Un plānā ir iecere neapstāties pie sasniegtā, bet saglabāt senču receptes citos izdevumos, lai baltkrievu etniskā unikalitāte saglabātos un dzīvotu “dziesmās, svētkos un virtuvē”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

metodiķe Marija Pometjko