Šobrīd Daugavpilī

“Baltkrievu gadatirgus” ietvaros notika etno meistarklase skolēniem Kultūras ziņas

369
“Baltkrievu gadatirgus” ietvaros notika etno meistarklase skolēniem

Otrdien, 21.septembrī, XI Starptautiskā tautas kultūras festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” otrajā dienā, Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) skolēniem tika vadīta etno meistarklase lelles–talismana un atklātnes–vicinankas izgatavošanā.

        “Gadatirgus” nedēļas ietvaros notika dažādi pasākumi, kuri tika vērsti uz dažādām mērķauditorijām. Jau par tradīciju kļuvušas izglītojošās spēļu nodarbības Daugavpils skolu audzēkņiem, kuras dalībniekus iepazīstina ar baltkrievu kultūras tradīciju dažādību un paražu bagātību.

 BKC vadītāja Žanna Romanovska vadīja meistarklasi “Lelle-talismans” ar meiteņu grupu (sekojot senajām tradīcijām, zēniem un vīriešiem nebija tiesību izgatavot lelli-talismanu), iepazīstināja skolnieces ar baltkrievu nacionālās lelles vēsturi, bagātīgo baltkrievu leļļu izstādes kolekciju, talismana izgatavošanas tradīcijām. No seniem laikiem lelles bija pavadījušas cilvēku visā viņa mūžā: satika jaundzimušo šūpulī, palīdzēja grūtos laikos, uzņēma slimības, pasargāja no ļaunajiem gariem. Lelles izgatavoja kā tas agrāk bija pieņemts – bez šķērēm, izmantojot audumu gabaliņus un diegus.

 Kamēr meitenes aizraujoši izgatavoja lelles–talismanus, zēni šajā laikā ar BKC metodiķi Mariju Pometjko iepazinās ar muzeja ekspozīciju “Baltkrievu māja”. Trešklasnieku dzīvo un neviltoto  interesi izraisīja pagājušā gadsimta lauku iedzīvotāju autentiskie darbarīki un sadzīves priekšmeti. Visam bija iespējams ne tikai pieskarties un paturēt priekšmetus rokās, bet arī pamēģināt pastrādāt ar tiem.

Pēc tam grupas mainījās vietām: zēni izgatavoja atklātnes-vicinankas, kas ir viens no Baltkrievijā plaši izplatītajiem dekoratīvi lietišķās mākslas veidiem. No papīra izgrieztās aplikācijas ar rudens tematiku izrotāja atklātni–vicinanku.

Bērni devās projām no Baltkrievu nama priecīgi un ar jauniem iespaidiem, līdzi ņemot ne tikai ar savām rokām izgatavotās personīgās lelles–talismanus un košās atklātnes–vicinankas, bet arī gardu festivāla suvenīru – cepumu, un nelielu baltkrievu vārdu krājumu, kas apgūts rotaļu formā nodarbību laikā.

 

       

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs,

metodiķe Marija Pometjko