Šobrīd Daugavpilī

Folkloras ansamblis "Rusiči

Pēdējo reizi informācija atjaunota 29.07.2021, 12:17

Krievu kultūras centra folkloras ansamblis “Rusiči” tika dibināts 1989. gadā, celtnieku Kultūras nama paspārnē.

Ansambļa izveidošanas iniciatori bija Daugavpils Pedagoģiskā institūta profesors E. Mekšs un vecākā pasniedzēja Gaļina Bakaljara-Čumačenko.

Arī kolektīva nosaukumu “Rusiči” ir piedāvājis Eduards Mekšs. Lielākā daļa kolektīva radošās dzīves norisinājās Krievu kultūras centra sienās. Ilgu laiku kolektīva dalībniece un soliste bija arī Geroida Bogdanova, kura 1994.gadā kļuva par Krievu kultūras centra vadītāju un vadīja to 25 gadus. Visus šos gadus Tatjana Zubkova bija un paliek kolektīva pastāvīga vadītāja, viņa ir arī Krievu kultūras centra “Krievu nams” himnas autore. Šobrīd ansambļa koncertmeistars ir Sanktpēterburgas Valsts konservatorijas absolvents akordeonists Almazs Šagapovs.

Ansambļa repertuārā ir ne tikai krievu tautas, garīgie un paražu muzikālie skaņdarbi un dziesmas, bet arī dziesmas latviešu valodā. Visu šo laiku folkloras kopa “Rusiči” ir bijusi dalībniece visos Krievu kultūras centra rīkotajos koncertos, festivālos un folkloras svinībās: «Plašajā Masļeņicā» , «Ziemassvētku svjatki», “Slāvu kultūras dienās”, «Jabločnijs spas» svētkos. Ansambļa ierakstā iekļauti arī radošie ceļojumi uz ārzemēm: koncerti Sanktpēterburgā, Visaginā, Kohtla-Jerve, Vladimirā; uzstāšanās Starptautiskajā festivāla “Славянский базар” koncertlaukumos.

Īpaša lappuse kolektīva “Rusiči” radošajā dzīvē ir garīgo un tautas dziesmu izpildīšana kopīgos pasākumos ar Latvijas Pareizticīgo baznīcu. Vissvarīgākais un garīgi bagātākais notikums kolektīvam bija uzstāšanās Maskavas namā Krievijas Pareizticīgās Baznīcas patriarha Aleksija II priekšā Latvijas galvaspilsētas apmeklējuma laikā.

Kolektīva vadītāja Tatjana Zubkova.
Kontakttālrunis: 29541450, e-pasts: krievunams@daugavpils.lv