Šobrīd Daugavpilī

Vitrāžu izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā Kultūras ziņas

709
Vitrāžu izstāde Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā

10. martā plkst. 14:00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā (Rīgas iela 8) tiks atklāta mākslinieces Maijas Potgīteres vitrāžu izstāde “Nomoda sapņi”. Vitrāžas tiks eksponētas pirmo reizi, un tā būs mākslinieces pirmā izstāde.

Maija Potgītere ir rīdziniece. Profesionālo izglītību viņa ieguvusi, no 2012. līdz 2016. gadam studējot Latvijas Mākslas akadēmijas Stikla mākslas apakšnozarē. Šobrīd Rīgas Jauno tehniķu centrā vada stikla mākslas un dizaina pulciņu.

Vitrāžiste, gleznotāja un mākslas vēsturniece Nora Cēsniece par Maiju Potgīteri saka tā: “Maija Potgītere ir jauna vitrāžas māksliniece, kas izvēlējusies savrupu daiļrades ceļu. Atšķirībā no laikmetīgās mākslas agresīvām izpausmēm Maija Potgītere savu radošo rokrakstu veido uz reālisma studiju pamatiem. Tas ir nepretenciozs, bez ārējas spozmes, ļoti personisks. Jaunā autore konsekventi pievērsusies kamerstila darbiem. Tās ir nelielas gleznas stiklā - dabas skati, ziedi, meža iemītnieki, portretējumi. Mazi stāsti un mīklas. Sižets ir tikai virspuse. Māksliniece gluži kā Alise Brīnumzemē ieved savā pasaulē, kur aiz redzamās realitātes rodas nojausma par kādu noslēpumu, kas teju, teju tiks atrisināts. Neuzbāzīgs zemteksts rosina fantāziju. Mākslinieces vēstījums ir ar lēnu, bet pakāpenisku iedarbību, kas ar laiku pieņemas spēkā un atklāj arvien jaunus skata punktus. Vitrāžu smalko grafiku atdzīvina krāsainā stikla gleznieciskie efekti”.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā mākslinieces Maijas Potgīteres vitrāžu izstāde “Nomoda sapņi” skatāma līdz 4. Jūnijam.

 

Ineta Janovska

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja

Kultūrvēstures nodaļas vadītāja

ineta.janovska@daugavpils.lv

tālr.: 20203713, 65424073

www.dnmm.lv