Šobrīd Daugavpilī

Svētā Nikolaja svētki Daugavpils Poļu kultūras namā Kultūras ziņas

464
Svētā Nikolaja svētki Daugavpils Poļu kultūras namā

6. decembrī visā pasaulē poļi svin savus tradicionālos svētkus – Mikolajkus, jeb svētā Nikolaja dienu. Polijā uzskata, ka Ziemassvētku vecītim vārds ir Nikolajs (poliski – Mikolajs), līdz ar to 6. decembrī atzīmē viņa vārda dienu. Arī Daugavpils Poļu kultūras centrs nebija izņēmums un arī iesaistījās svētku organizēšanā un svinēšanā.

Svētā Nikolaja diena tiek atzīmēta pēc ticējumiem. Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētku vecītis jeb Mikolajs šajā svētku  dienā pārbauda kā notiek gatavošanās Ziemassvētkiem, vai bērni ir labi un paklausīgi, vai klausa vecākus un labi uzvedās skolā. Saskaņā ar leģendu pirms daudziem gadiem šajā dienā svētais Nikolajs slepeni lika dāvanas nabadzīgiem bērniem. Tiem, kas uzvedās labi, viņš dāvināja saldumus un zelta monētas, bet nepaklausīgajiem - žagarus, lai viņi saprastu savas kļūdas un labotu tās līdz Ziemassvētkiem.

Šo pasakaino dienu ar nepacietību sagaida gandrīz visi, it īpaši visjaunākie bērni, tāpēc Poļu kultūras nams izlēma norīkot šos svētkus pēc visām tradīcijām. Ierodoties Poļu kultūras namā, bērnus sagaidīja Svētā Nikolaja palīgi vāvere, rūķis un zaķis ar svētku programmu. Pasākuma gaitā bērni uzzināja, kas ir Svētais Nikolajs, kāpēc viņš ierodas uz svētkiem un kas sagaida nepaklausīgos bērnus. Pasākumā bērni  spēlēja vairākas spēles, zīmēja, dejoja, rotāja un iededzināja  Ziemassvētku eglīti.

Pasākuma noslēgumā ieradās arī pats Mikolajs ar gardumu maisu. Katrs drosmīgais pastāstīja dzejoli vai nodziedāja dziesmiņu, par padarīto darbu, Mikolajs būdams dāsns, cienāja bērnus ar gardumiem. Pirms došanās prom, tika izveidota kopbilde un tad, bērni draudzīgi pavadīja Mikolaju tālā ceļā pie pārējiem bērniem.

6. decembrī tika veiksmīgi novadīts arī izbraukuma pasākums bērniem no Daudzfunkcionālā sociālo pakalpojumu centra "Priedīte". Šajā dienā ciemos pie bērniem bija atnācis Sv. Mikolajs kopā ar saviem palīgiem no Poļu kultūras centra deju kolektīva "Kukulečka". Bērni kopā ar viesiem minēja mīklas, dejoja un spēlēja spēlēs. Sv. Mikolajs bija ļoti dāsns un visiem bērniem uzdāvināja dāvanas!