Šobrīd Daugavpilī

Starptautiskā konference "Keramikas tradīcijas un mūsdienas" Kultūras ziņas

460
Starptautiskā konference

No 10. līdz 11. maijam Panevēžas Mākslas galerijā notika starptautiskā konference "Keramikas tradīcijas un mūsdienas", kurā piedalījās Daugavpils keramiķi, muzeju un kultūras speciālisti.  Pēdējā laikā tā bija pirmā iespēja radošajiem profesionāļiem piedalīties šādā  pasākumā klātienē. Konferences laikā lektori no Lietuvas un Latvijas iepazīstināja klātesošos  ar  keramikas attīstību no tautas tradīcijām līdz laikmetīgajai mākslai.

Doc. Rasa Justaitė-Gecevičienė no Lietuvas pastāstīja par Viļņas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras studentu pēdējās desmitgades darbiem un izanalizēja, kā tie atspoguļo jaunākās tendences un seno tradīciju ietekmi.

Doc. dr. Inese Sirica sniedza prezentāciju par latviešu tradicionālo keramiku. Doc. Līga Skariņa no Latvijas stāstīja par nacionālās tradicionālās keramikas ietekmi uz Latvijas Mākslas akadēmijas Keramikas katedras radošo attīstību.

Vakarā galerijas pagalmā apmeklētāji tika aicināti uz nozīmīgu māksliniecisku notikumu – Lietuvas keramiķu Vilijas un Osvalda Balčiūnai ugunsskulptūras “Elementi” atklāšanu.  Konferences dalībniekiem tika piedāvātā iespēja neformālā gaisotnē ne tikai vērot notiekošo procesu, bet arī iepazīties, dalīties pieredzes apmaiņā ar kolēģiem un izbaudīt mūziku lietuviešu mūziķu izpildījumā.

Otrajā konferences dienā speciālisti piedalījās izglītojošās programmās, ko  piedāvā Mākslas galerija gan bērniem gan pieaugušajiem, kā arī tika aicināti izmēģināt tradicionālos keramikas liešanas veidus kopā ar galerijas izglītības speciālistiem no Lietuvas. Pēcpusdienā konferences dalībnieki no Daugavpils apmeklēja Upītes (Upytės) tradicionālo amatu centru, kur notika rauga, raku un melnās keramikas apdedzināšanas tehnikas paraugdemonstrējumi.

 

Konference notika projekta “Pārrobežu Lojalitātes Programma kultūras un tūrisma veicināšanai” ietvaros. Projekts tiek īstenots Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros, un to finansē Eiropas Savienība. Par rakstu saturu pilnībā ir atbildīga Daugavpils pilsētas pašvaldība, un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.