Šobrīd Daugavpilī

Satiec savu meistaru “Tradīciju mājā” Daugavpilī Kultūras ziņas

1347

Jau šo sestdien, 1. aprīlī, visā Latvijā norisināsies akcija “Satiec savu meistaru”. Tās ietvaros “Tradīciju māja” aicina daugavpiliešus un pilsētas viesus bezmaksas meistardarbncās apgūt mauču audīšanu, ziepju izgatavošanu, kroņu darināšanu un iepazīt latviešu folkloru.

Akciju “Satiec savu meistaru” jau vairāku gadu garumā organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar pašvaldībām un kultūras iestādēm. Akcijas laikā meistari, amatnieki, muzikanti un teicēji visā Latvijā aicina uz bezmaksas nodarbībām, paraugdemonstrējumiem un citām aktivitātēm.

Jau divus ar pusi gadus latviskās tradīcijas Daugavpilī kopj un popularizē Vienības namā iekārtotā “Tradīciju māja”. Te pilsētnieki un pilsētas viesi regulāri tiek aicināti svinēt latviešu gadskārtu svētkus, izzināt latviešu folkloru un apgūt tradicionālo amatu prasmes.

Sarmīte Teivāne
Folkloras dziesmu un deju kopas “Svātra” vadītāja
“Tradīcijas pārmantošana ģimenē mūsdienu apstākļos ir daudz sarežģītāka nekā kādreiz tas bija. Aizvien populārāka kļūst tradīciju pārmantošana dažādos semināros, meistarklasēs vai dažādās diskusijās, vai satiekoties kopā ar tradīcijas zinātāju vai lietpratēju. Nu, lūk! Pamazām, tad arī radās šāda ideja, ka noteikti Daugavpilī ir jābūt tādai kultūrtelpai, kur cilvēki var satikties, apmainīties ar domām, saglabāt un pārmantot tradīciju.”

Veidojot “Tradīciju māju”, tika apzināti gandrīz 50 Daugavpilī un Augšdaugavas novadā dzīvojošie amatnieki, kuri būtu gatavi dalīties ar 70 tradicionālajām prasmēm un iemaņām. Viena no tādām tradicionālo amatu meistarēm ir Lāsma Šembela, kura sestdien, akcijas “Satiec savu meistaru” ietvaros vadīs mauču adīšanas un kroņu darināšanas meistardarbnīcas.

Lāsma Šembela
Tradicionālo amatu meistare
“Man ir tā laime strādāt manā profesijā un iemācīt savas zināšanas, nododot tālāk arī citiem. Un tieši Tradīciju mājā tas izpaužas caur to, ka, zinot arī kādu senāku un vecāku amatu, lai neaizmirstos, caur mani viņš nonāk nākamajām paaudzēm tradicionālā veidā.”


Pēc profesijas Lāsma ir mājturības skolotāja. Viņa nāk no amatnieku dzimtas, kur vecmāmiņa bija šuvēja, vectēvs – bitenieks, bet mamma – audēja. Arī Lāsmai rokdarbi ir viena no iemīļotākajām brīvā laika nodarbēm, un viņa ar savām zināšanām un pieredzi labprāt dalās arī “Tradīciju mājas” rīkotajās aušanas, adīšanas, sveču liešanas un citās nodarbībās.

“Te jau nav tā kā skolā, kur ir obligātā izglītība, jo uz “Tradīciju māju” atnāk cilvēki, kam tas interesē. Un tajā brīdī, kad ir interese, tad ir ļoti viegli. Jo, es savas meistarklases veidoju – protams, ir pamats, ir doma, ideja, tehnoloģija, kā to realizēt, bet, attiecīgi nodarbības gaitā skatos, kuram varbūt gribas tādu valdziņu iemācīties, kuram varbūt vairāk gribas uzzināt vairāk par propolisa sastāvu vaska svecēs – ko tas dod un ko tas nozīmē.”

Savā pastāvēšanas laikā “Tradīciju mājai” izveidojusies veiksmīga sadarbība ar biedrību “Radošā KasTe”, kas latviskās un latgaliskās tradīcijas piedāvā iepazīt caur interaktīvu spēli.

Baiba Pakjāne
Biedrības “Radošā KasTE” valdes priekšsēdētāja
““Radošajā KasTĒ” tika izveidota “Ielaušanās spēle”, kuru izspēlēt var šeit “Tradīciju mājā”. Un “Ielaušanās spēle” ir tieši par tradīcijām, par latgalisko, par latgaliešu valodu – cik daudz mēs zinām vai nezinām. Teikšu godīgi, gandrīz visās kompānijās bija tā, ka kāds vārds tika tā “uz dullo” uzminēts.”

“Tradīciju mājā” Baiba darbojas ar mazajiem apmeklētājiem. Te caur rotaļām, spēlēm, mīklu minēšanu un muzikālajām nodarbībām bērniem jau pirmsskolas vecumā ir iespēja ne tikai iepazīt latviešu folkloru, bet arī attīstīt citas prasmes.

“Muzikāli attīstošās nodarbības ir mazajiem, šobrīd no 1 līdz 2,5, gandrīz 3 gadu vecumam. Tāds vecumposms. Ritmizējam, instrumentus spēlējam, pirkstiņrotaļas, kustinām rokas. Jo vairāk kustinām rokas, jo ātrāk attīstās valoda. Jo ātrāk attīstās valoda, jo ātrāk sāk dziedāt. Un tad ir vēl viens pulciņš – grupiņa, kas nāk tīri tā latviešu folkloru mācīties. Tad ar viņiem mēs vairāk dziedam, ejam rotaļās.”

Arī sestdien Baibu Pakjāni varēs sastapt “Tradīciju mājā”, kur viņas vadībā ģimenes ar bērniem iepazīs latviešu folkloru.

Jāatzīst, ka nepilnu 3 gadu laikā “Tradīciju māja” kļuvusi par īpašu kultūrvietu Daugavpilī. Te regulāri tiek svinēti gadskārtu svētki, rīkotas amatnieku meistarklases, izstādes, tautas mūzikas instrumentu darināšnas un spēlēšanas apmācības, kā arī dažādi semināri par tēmām, kas saistītas ar latviešu tradicionālo kultūru un nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu.
“Tradīciju mājas” pienesumu latviskās dzīvesziņas popularizēšanā atzinīgi novērtējuši gan reģiona kultūras darbinieki, nominējot iestādi Latgaliešu kultūras gada balvai “Boņuks”, gan arī Latvijas Nacionālā kultūras centra eksperti.

Linda Rubena
LNKC Tautas lietišķās mākslas eksperte
Es saskatu, ka šeit ir vieta tādai radošai darbībai un varbūt arī pat varētu šeit sarīkot arī kādu valsts mēroga pasākumu. Un arī tāda vieta, uz kurieni, man liekas, gribas aicināt viesus, jo ir sakopts, sakārtots un viss tā pārdomāti iekārtots, ka var šīs telpas piemērot dažādām aktivitātēm – gan saistībā ar amatiem, varbūt ar kulināriju, tradicionālo mantojumu. Man liekas, ka telpa labi atļauj dejot, dziedāt un spēlēt.”

Radošās nodarbības un meistarklases “Tradīciju mājā” norisinās katru nedēļu. Bet šīs nedēļas nogalē – 1. aprīlī “Tradīciju māja” aicina piedalīties akcijas “Satiec savu meistaru” norisēs. Sestdien, sākot no plkst. 10.00 daugavpilieši un pilsētas viesi varēs piedalīties mauču adīšanas meistardarbnīcā, iepazīt latviešu folkloru, mācīties izgatavot ziepes un darināt kroņus.

Plašāka informācija par dalību akcijas “Satiec savu meistaru” norisēs Daugavpilī un citām “Tradīciju mājas” aktivitātēm pieejama Daugavpils valstspilsētas pašvaldības mājaslapā www.daugavpils.lv.


Sižetu sagatavoja:
Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes
Komunikācijas nodaļa