Šobrīd Daugavpilī

Rotko centrs jauno izstāžu sezonu sāk ar 5 spilgtiem izstāžu projektiem Kultūras ziņas

1563

Aizvadītajā piektdienā, 28. oktobrī Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ar pieciem jauniem, spilgtiem un izteiksmīgiem izstāžu projektiem, sākās jaunā Ziemas izstāžu sezona.

Veidojot izstāžu projektus, Rotko centrs vienmēr vēlas uzsvērt plašo mākslas mediju daudzveidību laikmetīgajā mākslā, ko šajā izstāžu sezonā īpaši papildina poļu mākslinieka Jaroslava Perško izstāde “Titāni dejo”. Kā norādījis pats mākslinieks, izstādes koncepts runā par telpas fizisko uztveri caur cilvēka maņām un gaismas īpašībām.
Neskatoties uz poļu konservatīvo izpratni par cilvēka garīgumu, progresīvs skatījums uz vērtību pasauli atklājas 12 poļu mākslinieku izstādē “Jaunais garīgums”.

Eulalia Domanowska
Poļu mākslinieku grupas izstādes “Jaunais garīgums” kuratore
“Man bija svarīgi, ka mākslinieki rada darbus, par aktuālām tēmām, kas skar garīgumu. Kas ir jaunais garīgums – tas ir fenomens, kas aizsākās jau deviņdesmitajos gados. Šo 30 gadu laikā sabiedrība runā par jauno garīgumu, jo tas saistīts tādām tēmām, kā iekšējā pasaule, reliģija, ezotērika, arī cilvēka labklājība un daba. Mēs varam novērot, ka cilvēki meklē jaunas alternatīvas ierastajam dzīvesveidam. Un mākslinieki par to runā. Kā mēs zinām, māksla vairs nenozīmē tikai estētiku. Arī mākslinieki runā par aktuālām sociālām un kultūras problēmām.”

Tradicionāli, katrā Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izstāžu sezonā klātesoša ir arī keramika. Šoreiz keramikas žanru pārstāv Igauņu mākslinieks Sanders Raudseps ar izstādi “Nāvīga vēlme nokļūt pēcnāvē”. Savos darbos mākslinieks meklē atbildes uz jautājumiem par pēcnāves dzīvi un ar ironiju dalās savās pārdomās par nāves neizbēgamību.
Savukārt košās krāsās Daugavpils, Rīgas, Liepājas kā arī citu Eiropas un pasaules pilsētu ainavas izstādē “Toponīmi” atklāj Aleksejs Naumovs, kura dzīves ceļš uz Daugavpili vedis vairākkārt.

Aleksejs Naumovs
Mākslinieks, izstādes “Toponīmi” autors
“Kad mācījos mākslas akadēmijā man te bija viens darbiņš. Es te noformēju vēstures muzeju [Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju]. Kad pabeidzu akadēmiju, man piedāvāja palikt šeit, piedāvāja arī darbnīcu, bet sakrita tā, ka es paliku Rīgā. Bet Daugavpils ir interesanta, īpaši šī vieta. Vispār šī vieta ir mistiska, varbūt tāda sireālistiska. Es domāju, ka ar Rotko centrs dod arī savu lielu artavu Daugavpilij.”

Savdabīgs izstāžu projekts veltīts ukraiņu māksliniekam Koļam Novikovam. Tajā tiek atklātas nu jau mūžībā aizgājušā talantīgā un dumpinieciskā mākslinieka dzīves un daiļrades lappuses.

Māris Čačka
Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs
“Mākslinieks, savā dzīves laikā nedz pats centās par savu mākslu stāstīt, nedz arī kāds viņu promotēja, vai izstādīja izstāžu galerijās. Mākslinieks bija tāds brīvdomātājs un arī bezpajumtnieks ilgus laikus, un ir bijis arī cietumā. Bet visu laiku viņa dzīvē nozīmīgu vietu bija ieņēmusi radošā darbošanās – gan grafisko zīmējumu veidošana, gan arī gleznošana.”

Ziemas izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 2023. gada 19. februārim. Jaunajiem projektiem līdzās vēl joprojām skatāma Markam Rotko veltītā Starptautiskā glezniecības simpozija desmit dalībnieku grupas izstāde.


Sižetu sagatavoja:
Daugavpils pilsētas pašvaldības
Komunikācijas nodaļa