Šobrīd Daugavpilī

Rapšu mākslas plenēra darbus izstādīs Daugavpils dzelzceļa stacijā Kultūras ziņas

787
Rapšu mākslas plenēra darbus izstādīs Daugavpils dzelzceļa stacijā

Daugavpils iedzīvotāji un pilsētas viesi no 15. jūnija dzelzceļa stacijā varēs aplūkot īpašus mākslas darbus, kas radīti rapšu laukā. Darbu autori ir audzēkņi no Daugavpils Dizaina un mākslas vidusskolas “Saules skola”, kurus 24. maijā savā rapšu laukā uzņēma zemnieku saimniecība “Ievas”.

Mākslas skolas pasniedzēja Ieva Reitāle atklāj, ka izstādē apskatāmie darbi ir gleznoti ziedoša rapšu lauka ielokā Vaboles pagastā, kur jaunie mākslinieki no sirds jauca krāsas un eksperimentēja ar faktūrām. Ieva Reitāle atzīst, ka piedāvājums piedalīties plenērā bijis negaidīts, bet ļoti patīkams pārsteigums, ko skola nevēlējās laist garām. Šī pieredze bijusi īpaši vērtīga, jo pirmo reizi skolēni varēja gleznot lauku ainavu.

“Plenērs ir gleznošana ārpus telpām svaigā gaisā jeb gleznošana no dabas – tieši tad iespaids ir tiešāks un spēcīgāks, jo plenērs nodrošina klātbūtnes sajūtu. Zīmēšana un gleznošana plenērā Daugavpils Bērnu mākslas skolā notiek regulāri, bet šis plenērs ir īpašs, jo lauku ainavas plašuma gleznošana mums ir jauna pieredze,” stāsta skolotāja.

Plenērā piedalījās 12 Daugavpils “Saules skola” audzēkņi vecumā no 12 līdz 14 gadiem. Kā skolēni un pasniedzējas, tā arī ZS “Ievas” saimnieki norāda, ka labprāt piedalītos šādā pasākumā vēlreiz un ar lielāko prieku to padarītu par ik gada notikumu. Bet tikmēr, kamēr gaidām nākamo mākslas plenēru ziedošajā rapsī, ikviens tiek aicināts apskatīt darbiņus, kuri radīti rapšu laukā Vaboles pagastā, saulainajā 24. maijā!

Piedāvājumu piedalīties mākslas plenērā ZS “Ievas” rapšu laukā skola saņēma no “Apvienības par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi”. Saimnieks Mārtiņš Malnačs stāsta, ka, saņemot apvienības biedra Zemnieku Saeimas aicinājumu pieteikt savu rapšu mākslas plenēram, nav bijis divu domu, ka savā rapšu laukā saimniecība labprāt uzņemtu tieši “Saules skolas” audzēkņus – kā nekā, skola atrodas tuvu saimniecībai, un pasākums solījās būt interesants ne vien skolēniem, bet arī saimniecības pārstāvjiem, kuri ar prieku kopā ar jaunajiem māksliniekiem izmēģināja savas zīmēšanas un gleznošanas prasmes.

“Ņemot vērā, ka ik gadu simtiem vai pat tūkstošiem cilvēku ziedošo rapsi izmanto kā košu fonu savām fotogrāfijām, vairāki lauksaimnieki šogad savos rapšu laukos sagatavoja foto laukumus un izvietoja foto norādes, lai ikviens var droši un ērti uzņemt bildes, neizbradājot rapša sējumus,” stāsta Apvienības par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi valdes priekšsēdētājs Valters Zelčs.

Plenēra darbu izstāde apskatāma Daugavpils Dzelzceļa stacijā (Stacijas ielā 44, Daugavpilī) no 15. jūnija līdz 30. septembra.

Darbu autori: Sofija Kanto, Jūlija Kolturoviča, Sofija Ivanova, Eļžbeta Petrovska, Jana Salna, Nina Gribuste, Eduards Matisons, Maksims Laškovs, Juta Cvečkovska, Iveta Boroņenko un Olga Ņikitina. Skolotājas - Lelde Kundziņa un Ieva Reitāle.

“Saules skola” izsaka pateicību par sirsnīgo uzņemšanu rapšu lauka saimniekiem zemnieku saimniecībai "Ievas".

“Brauc plenerā arī Tu, un dalies ar saviem iespaidiem! Ja nezini KURP – skaties dabā! Ja nezini KĀ – nāc uz Mākslas skolu!” aicina skolotāja Ieva Reitāle.

Biedrība "Apvienība par ilgtspējīgu lauksaimniecību un lauku vidi" pirmos Rapšu ziedēšanas svētkus organizēja 2021. gadā. Pirms gada pie rapšu lauka Daugavas krastā zemnieku saimniecībā "Vīnkalni" Krustpils novadā tās saimnieks Andris Felss uzņēma modes mākslinieci un gleznotāju Elitu Patmalnieci, gleznotāju Kristīni Luīzi Avotiņu, mākslinieci Ievu Bondari un fotogrāfu Jāni Paļuli, ļaujot iemūžināt rapšu lauku un "Vīnkalnu" maģisko apkārtni gan gleznās, gan fotogrāfijās.