Šobrīd Daugavpilī

Projekts “Kultūru ziedēšana” noslēdzās ar krāšņu koncertu Vienības namā Kultūras ziņas

425
Projekts “Kultūru ziedēšana” noslēdzās ar krāšņu koncertu Vienības namā

2023. gada 12. maijā Daugavpilī ar vērienīgu koncertu noslēdzās akcija “Kultūru ziedēšana”, kuru kopš janvāra īstenoja Baltkrievu kultūras centrs (BKC). Vienības nama piepildītajā zālē 17 kolektīvi un solisti no 10 kultūras centriem un nacionālajām kultūras biedrībām prezentēja Daugavpils multikulturālo ziedēšanu.

Koncerts “Kultūru ziedēšana” tika veltīts svarīgam datumam. Apvienoto Nāciju Organizācijas kalendārā 21.maijs ir iezīmēts kā Pasaules kultūras daudzveidības diena dialoga un attīstības vārdā. Šajā dienā ne tikai svin pasaules kultūru bagātību, bet arī pievērš uzmanību to nepārtrauktās, efektīvās komunikācijas nozīmīgumam.

Organizatori iezīmēja projekta vēstījumu: Daugavpils – tā ir daudzveidība. Ar šādu devīzi pilsēta sevi pozicionē arī kā polietniska, multikulturāla pilsēta. Mēs esam dažādi, mūsu kultūras ir dažādas, bet mēs dzīvojam blakus, esam savstarpēji interesanti un veidojam kultūru dialogu. Katrs no mums runā savā dzimtajā valodā. Tas ir vērtīgākais nācijas kultūras koda aktīvs. Un dzimtā valoda ir mātes valoda. Sagaidot Latvijas valsts svētkus – Mātes dienu, Daugavpilij tika dāvāts kopīgs koncerts. Un šajā koncertā katrs dziedāja dzimtajā valodā, kurā mamma dziedāja šūpuļdziesmas.

Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, atklājot svētku koncertu, sveica skatītājus astoņās valodās un uzsvēra Daugavpils nacionālās kultūras daudzveidības vērtību.

Koncerts iepazīstināja ar pilsētas kultūras ziedēšanu: skatītāji dzirdēja dziesmas latviešu, krievu, baltkrievu, ukraiņu un lietuviešu valodās; redzēja poļu un ebreju, baltkrievu un krievu tautas dejas; dzirdēja tatāru melodijas. Dzejnieks Staņislavs Volodjko nolasīja šim projektam veltīto dzejoli “Kultūru ziedēšana” baltkrievu valodā. Zāle aplaudēja un dziedāja līdzi radošo kolektīvu pašdarbības māksliniekiem, bet finālā visi kopā izpildīja visiem zināmo dziesmu “Šeit ir Latvija”.

BKC vadītāja Ž.Romanovska pateicās Kultūras pārvaldei par atbalstu, tēlaini iezīmējot ideju rīkot ikgadējo nacionālo kultūru festivālu Daugavpilī.

Baltkrievu kultūras cents izsaka sirsnīgu apteicību: BKC kolektīviem “Skārbnīca”, “Spadčina”, “Kupaļinka”, “Ļanok”, “Praļeski”; dzejniekam Staņislavam Volodjko (baltkrievu kultūrizglītības biedrība “Uzdim”); Krievu kultūras centram (vadītāja Nataļja Kožanova) un tā kolektīviem “Uzori”, “Maļinovij zvon”, “Rusiči”, “Slavjanka” un “Vdohnovenije”; Poļu kultūras centram (vadītāja Žanna Stankeviča) un ansamblim “Kukulečka”; Ukraiņu kultūras centram “Mrija” (priekšsēdētāja Nadežda Stahovska) un ansamblim “Mrija”; Latviešu biedrībai (priekšsēdētāja Līvija Jankovska) un tās ansamblim; Ebreju kopienai (priekšsēdētāja Riva Urjutova) un deju ansamblim “Aviva”; Lietuviešu biedrībai “Rasa” (priekšsēdētāja Romualda Žuka), Lietuviešu mājai (vadītājs Rimantas Klepšis) un ansamblim “Rasa”; Tatāru biedrībai (priekšsēdētājs Marats Gizatullins) un mūziķim Almazam Šapagovam.

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs