Šobrīd Daugavpilī

Projekta “Micēlija” performances Rotko centrā Kultūras ziņas

877
Projekta “Micēlija” performances Rotko centrā

Piektdien, 25. martā, plkst. 16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiks trīs mākslinieču performances izstādes projekta “Micēlija” ietvaros, kā arī izstādes kataloga prezentācija.

Izstādes projekta “Micēlija” darbus papildinās trīs krasi atšķirīgas performances. Trīs autores katra savā veidā apskatīs izstādes darbus un atainos to, kas ir šī mākslas projekta pamatā. Izstādes kontekstā “Micēlija” ir sēņotne, kas caurauž ne tikai zemes virsmu, bet arī sabiedrību kopumā – tā ir tīklošanās, ideju un enerģiju apmaiņa un dažādu mākslas mediju mijiedarbība. Gundegas Evelones “Neiespējama vizuāla recenzija”, Dārtas Stašānes (flauta) muzikālā performance Pēnelopes Ričardsones instalācijā “Palaid vēlmes vējā” un Lauras Feldbergas performance “Reprodukcija” – tas viss savīsies kopīgā performatīvā projektā, kam saknes sniedzas krietni ārpus Latvijas.

Tēlniecības maģistre Gundega Evelone strādā dažādos medijos, izvēloties tos atbilstoši vajadzībai, lai turpinātu radīt arvien visaptverošāku realitātes versiju, kas tiecas pilnībā iesaistīt un ietekmēt skatītāju. “Piedaloties izstādē “Micēlija”, nonācu savu alter ego sadursmē – kultūras telpā pieņemto normu dēļ, vienlaikus esot projektā iesaistītai māksliniecei, radītājai, man iezīmējies “iesaistītās personas” lāsts – lai arī es skaidri redzu savas izstādes vērtības un arī ne tik izdevušās lietas, par to īsti nedrīkstu runāt ne publiskajā telpā, ne privāti. Taču zināms – kur mani neielaiž pa durvīm, es iegāžos pa logu, un līdz ar to “Neiespējamas vizuālas recenzijas” laikā es vizuāli recenzēšu izstādi “Micēlija”, kur pati piedalos, apvienojot gan noskatītus un pārbaudītus mākslas kritikas paņēmienus, gan brīvas un pašizdomātas performances izpausmes.”

Dārta Stašāne ir profesionāla flautiste, šobrīd turpina flautas spēles studijas Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas maģistrantūrā un aktīvi piedalās dažādos akadēmiskās mūzikas projektos un pasākumos. Dārtas muzikālā performance Pēnelopes Ričardsones instalācijā “Palaid vēlmes vējā” balstīta domās par taustāmajām un garīgajām vērtībām, ko mums sniedz daba, un par to, kāda ir cilvēka loma tajā. Ļaujoties mirkļa izjūtām un domu plūdumam dabas un cilvēka mijiedarbes kontekstā, mūziķe ir radījusi unikālu mūzikas partitūru, kas liek sajust dabas skaistumu, vienkāršību un vienlaikus lielo spēku. Par vizuālo instalāciju Pēnelope izsakās šādi: “Esmu vairākkārt atstājusi savas plaukstas apveidu mālā, lai iegūtu dzīves līnijas nospiedumu. Veidotie elementi līdzinās kauliem vai arheoloģiskiem atradumiem. Es aicinu skatītājus mijiedarboties – pieskarties, slidināt, virpināt un šķindināt, lai radītu skaņas.”

Laura Feldberga ir pabeigusi Latvijas Mākslas akadēmijas maģistrantūru, viņas radošie darbi ir daudzveidīgi un ietver instalāciju, vides objektus, glezniecību, grafiku un performanci. Mākslinieces instalācijas un objekti bieži ir performanču artefakti vai arī tos var pārveidot par performances rīkiem. Laura Feldberga darbojas Latvijas Performances mākslas centrā kā māksliniece un performances pasniedzēja. “Ar performanci “Reprodukcija” vēlreiz atgriežos “Micēlijas” projekta tēlos un iedzīvinu tos skatītāja klātbūtnē, kā arī ar savu darbību radu labvēlīgu rituālu tālākai “Micēlijas” dzīvotspējai,” komentē māksliniece.

Pasākums notiks izstādes “Micēlija” telpās un Rotko centra pagalmā. Pasākuma apmeklējums – bez maksas.