Šobrīd Daugavpilī

Poļu kultūras centrā sveica Andžejus un zīlēja Kultūras ziņas

549
Poļu kultūras centrā sveica Andžejus un zīlēja

29. novembrī Polijā tradicionāli tiek svinēta Andrejdiena. Senos laikos šajā vakarā neprecētas meitenes mēdza uzminēt savu saderināto. Savukārt puiši zīlēja Katažinas vārda dienā - naktī no 24. uz 25. novembri.
Mūsdienās Andrejdienas vakarā zīlē gan puiši, gan meitenes, gan bērni. Zīlējot Andrejdienā, visbiežāk zīlē nākotni, neprecētās sievietes centās noskaidrot nākamā vīra vārdu, bet bērni jau sapņo par ziemassvētku dāvanām i grib noskaidrot, ko viņiem uzdāvinās svētkos.
Pasākumu uzsāka īsa filma par Andrejdienas tradīcijām senos laikos un mūsdienās. Pēc tam Poļu nama viesi devās uz zīlēšanas saloniem. Visgarākā rinda bija vērojama pie galda, kur apmeklētājiem piedāvāja liet vasku ūdenī, lai uzzinātu savu nākotni. Jautājumi, uz kuriem viesi meklēja atbildes, bija visdažādākie - no "Vai man uzdāvinās sunīti?" līdz "Vai brauksim kopā ar ģimeni atpūsties?". Šajā vakarā Poļu namā zīlēja ar kārtīm, ar pudeles, šķīvju un adatas palīdzību.
Vakara turpinājumā viesiem bija lieliska iespēja uzdancot, piedalīties veiklības konkursā un pacienāties ar karstu tēju, pīrādziņiem un saldumiem.
* Projektu finansē Polijas Republikas Ministru padomes priekšsēdētāja kanceleja konkursa "Poļu kopienas un ārzemēs dzīvojošie poļi 2022" ietvaros.