Šobrīd Daugavpilī

Pjotra Hudobčenoka izstāde “Domiņas iz grāmatas” Kultūras ziņas

663
Pjotra Hudobčenoka izstāde “Domiņas iz grāmatas”

30. maijā plkst. 15.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, godinot mākslinieku 75. dzīves jubilejā, tiks atklātaPjotra Hudobčenoka izstāde “Domiņas iz grāmatas”, kas ataino autoram raksturīgā manierē veidotas sižetiskas ainiņas no pazīstamām literārām pasakām.

Par iedvesmu izstādes “Domiņas iz grāmatas” darbiem ņemti deviņu populāru literāro pasaku sižeti “Harijs Poters un Filozofu akmens”, “Sniega karaliene”, “Smaragda pilsētas burvis”, “Nezinīša un viņa draugu piedzīvojumi”, “Zelta atslēdziņa jeb Buratino piedzīvojumi”, “Vecais Hotabičs”, “Vinnijs Pūks un viņa draugi”, “Zirdziņš Kuprainītis” un “Sīpoliņa piedzīvojumi”.

Hudobčenoka daiļrade ir spilgts piemērs seno tradīciju, jaunu paņēmienu un tehniku sintēzei. Viens no mākslinieka iedvesmas avotiem ir “luboks” - folklorizēts krievu tautas tradicionālās mākslas paveids – (“лубок”).Tam piemīt sižetiska un humora pilna tēlainība. Tas apvieno sevī attēlu un tekstu. P. Hudobčenoka darbos apjoms tiek panākts gan ar plastiskiem, gan ar gleznieciskiem paņēmieniem. Darbu tapšanā mākslinieks izmanto kompozītmateriālu, kura pamatā ir kaolīns. Skulpturālās kompozīcijas pēc apdedzināšanas un gruntēšanas tiek apgleznotas aukstās emaljas tehnikā. Māksliniekam piemīt smalka krāstoņu dekoratīvo un emocionālo īpašību izjūta. P. Hudobčenoka darbi zaigo spilgtos, skanīgos krāsu salikumos, saista ar savu humora dzirksti un pozitīvo noskaņu.

Izstāde “Domiņas iz grāmatas” skatāma no 30. maija līdz 31. jūlijam Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā.

 

Līga Rudzīte-Besakirska

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

liga.rudzite@daugavpils.lv

tālr.: 20203713, 65424155

www.dnmm.lv