Šobrīd Daugavpilī

Oskara Kalēja 120. jubilejas izstāde “Oskars Kalējs un viņa laiks” Kultūras ziņas

785
Oskara Kalēja 120. jubilejas izstāde “Oskars Kalējs un viņa laiks”

10. novembrī plkst. 15.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā tiks atklāta  ievērojama kultūras darbinieka Oskara Kalēja (1902-1993) 120. jubilejai veltīta izstāde “Oskars Kalējs un viņa laiks”, kas būs skatāma līdz 2023. gada 29. janvārim.

Oskars Kalējs (1902-1993) ievērojams kultūrvēsturisks darbinieks – Daugavpils muzeja pirmais direktors un dibinātājs, Daugavpils Valsts skolotāju institūta pasniedzējs, gleznotājs, etnogrāfijas un arheoloģijas pētnieks, augstas inteliģences un kultūras cilvēks. Jūtīgs un talantīgs Latgales ainavas tēlotājs.

Lai gan Latvijas profesionālajai mākslai ir salīdzinoši īsa vēsture, joprojām tās lappusēs ir atrodami balti laukumi, kurus pētnieki pacietīgā rūpīgas meklēšanas un analīzes ceļā mēģina aizpildīt. Īpaši tas attiecas uz Latvijas novadu mākslu. Pirmie profesionālie mākslinieki Latgalē jau sastopami 19. gadsimta beigās, tomēr par aktīvu mākslas dzīvi var sākt runāt tikai ar 20. gadsimta trīsdesmitajiem gadiem.

Izstādē būs skatāmi Oskara Kalēja un viņa laikabiedru darbi. Izstādes pamatu veido Oskara Kalēja gleznas no Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja krājuma, Rakstniecības un Mūzikas muzeja, Jāņa Akuratera biedrības, Tukuma muzeja, Franča Trasuna muzeja „Kolnasāta”, Latvijas Mākslinieku savienības muzeja un no Georga Turlaja privātkolekcijas. Laikmeta noskaņu radīs Jāzepa Delvera, Jāņa Indusa un Kārļa Mudeļa darbi no mūsu muzeja krājuma un Teklas Natālijas Gavares darbs no Daugavpils Valsts ģimnāzijas muzeja.

Izstāde “Oskars Kalējs un viņa laiks” popularizē un iepazīstina skatītājus ar svarīgiem mūsu novada kultūras darbiniekiem un Daugavpils muzeja krājuma mākslas darbiem, jo šogad māksliniekam Oskaram Kalējam 120. jubileja, savukārt, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs 2023. gadā atzīmēs 85. dibināšanas gadadienu.

 

Līga Rudzīte-Besakirska

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

liga.rudzite@daugavpils.lv

tālr.: 20203713

www.dnmm.lv