Šobrīd Daugavpilī

Notika aizraujošs ceļojums pa baltkrievu dziesmu viļņiem Kultūras ziņas

438
Notika aizraujošs ceļojums pa baltkrievu dziesmu viļņiem

2019.gada 5.novembrī Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā (BKC) zinātniski pētnieciskā cikla „Baltkrievu ģēniji” ietvaros muzikālajā pasākumā atcerējās baltkrievu dziedātāju vārdus, kuri ir plaši pazīstami un populāri visā pasaulē.

Mūzika un dziesma - mūsu dzīves neatņemama sastāvdaļa. Pārsteidzošā un aizraujošā, dziesma pavada cilvēku no šūpuļa, palīdzot visā dzīves ceļā uzlādēties ar pozitīvo enerģiju, ienest ikdienā prieku un gaismu, izteikt savas jūtas. Mūsdienu cilvēka dzīvē dziesmai  ir liela nozīme. Lielā mērā, pateicoties talantīgajiem izpildītājiem, kuru dziesmas iespiežas cilvēka visslepenākajos dvēseles stūrīšos, liekot mums izjust milzīgu daudzumu patieso emociju un jūtu.

Zinātniski pētnieciskā cikla turpinājumā, kas tiek veltīts baltkrievu ģēnijiem, BKC notika muzikālais ekskurss par pazīstamiem baltkrievu dziedātājiem. Pirmais vārds, kas atvēra talantīgo izpildītāju plejādi – Baltkrievijas un PSRS tautas māksliniece Larisa Aleksandrovska, kura iekāroja klausītājus ar unikālu dziesmas “Bivaite zdorovi!” izpildījumu.

            Ja L.Alkesndrovskas vārds nav pazīstams daudziem, tad Vladimirs Muļavins – tik ievērojama un leģendāra persona, kuru nevajag stādīt priekšā. Padomju un Baltkrievijas muzikants, estrādes dziedātājs, ģitārists, komponists, aranžētājs, vokāli-instrumentāla ansambļa “Pesnjari” mākslinieciskais vadītājs, BPSR iecīnīts tautas mākslinieks, Polijas iecīnīts kultūras darbinieks, PSRS tautas mākslinieks. Bet dziesmām, viņa aizkustinošā izpildījumā, piemīt tik emocionālas ietekmes spēks, ka izpildījumā laikā daudziem tek asaras.

            Mutiski ir grūti izteikt, cik saviļņoti bija muzikāla vakara ciemiņi, kad skatījās videoierakstus un klausījās unikālas baltkrievu dziedātāju balsis, kuri vairākus gadus desmitus pagājušā gadsimta beigās un šā gadsimta sākumā bija elki priekš miljoniem: Viktors Vujačičs, Jakovs Naumenko, Jaroslava Jevdokimova, Aleksandrs Tihonovičs un Jadviga Poplavska (grupas “Verasi” solisti), Anatolijs Jarmolenko (ansambļa “Sjabri” mākslinieciskais vadītājs).

            No aizraujošās vēstures par baltkrievu dziesmu ģēnijiem pārgāja uz jauniem talantiem, kuri nes slavu Baltkrievijai uz starptautiskām un pasaulē pazīstamām skatuvēm. Piemērām, konkursā “Eirovīzija”, kur dažādos gados kļuva slaveni: Aleksandras un Konstantina duets, grupa “NaviBand” (starp citu, pirmo reizi tika izpildīta dziesma baltkrievu valodā).

            Papildus prezentācijai no “Tautas bibliotēkas” fondiem bija organizēta literāra izstāde par pazīstamiem baltkrievu komponistiem un dziedātājiem.

            Klausoties baltkrievu dziedātāju-ģēniju dziesmas dzimtajā valodā, pasākuma dalībnieki it kā ieelpoja svaiga gaisa elpu un iedzēra malku tīra avota ūdens. Šīs dziesmas vēl ilgi dāvinās cilvēkiem harmoniju, mīlestību un prieku.

 

Informācija sagatavota:

Baltkrievu kultūras centrs,

Metodiķe Marija Pometjko,

T. 654 24695, 29811969, marija.pometjko@inbox.lv