Šobrīd Daugavpilī

NBS Štāba orķestris aicina uz koncertsezonas atklāšanas koncertiem Kultūras ziņas

479
NBS Štāba orķestris aicina uz koncertsezonas atklāšanas koncertiem

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris klausītājus aicina uz savas jaunās koncertsezonas atklāšanas koncertiem. Tie notiks 5. oktobrī plkst. 19.00 Daugavpils Kultūras pilī (Smilšu ielā 92) un 7. oktobrī plkst. 19.00 Rīgā, Latvijas Nacionālās bibliotēkas Ziedoņa zālē (Mūkusalas ielā 3).

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra izpildījumā diriģenta kapteiņa Aleksandra Kreišmaņa vadībā koncertā skanēs dažādu valstu komponistu mūzika. Programmā ir iekļauti angļu komponistu Roberta Baklija svinīgs skaņdarbs “Sinerģija” un Džeja Bokuka “Šķidrums”, mūsmāju trompetista un komponista Aivara Krūmiņa “Retro”,  solista seržanta Vasīlija Šušerta (tenora saksofons) izpildījumā izskanēs igauņu autora un diriģenta Otta Kaska opus “Pūt vējiņi” un virsseržanta Guntara Gedroica (klarnete) interpretācijā skanēs leģendārā amerikāņu džeza klarnetista un komponista Artija Šova koncerts klarnetei ar orķestri. Programmā ir iekļauts līdz šīm Latvijā nedzirdēts holandiešu komponista Johana de Meija “NLO koncerts” (UFO Concerto) eifonijam. Šī viena no sarežģītākajiem skaņdarbiem eifonijam pirmatskaņojumu Latvijā realizēs seržants Kārlis Krapauskis, taču īpašu niansi mūzikas programmai koncertā piesķirs Samantas Kirsanovas deja Franko Cezarīnī mūzikā.

“Ar šiem koncertiem tiks atklāta īpaša koncertsezona orķestra vēsturē, jo Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris šajā sezonā svinēs savu 30. gadu jubileju. Vēlamies, lai šis radošais periods būtu ļoti zīmīgs un interesants ne tikai mums mūziķiem, bet arī mūsu klausītājiem. Tāpēc mēs ļoti rūpīgi pievērsāmies koncerta repertuāra izvēlei un satura veidošanai, īpašu akcentu liekot uz solistiem un to spēles spožumu. Lielu prieku izjūtam arī par to, ka pēc tik ilga klusēšanas perioda Covid-19 pandēmijas ierobežojumu dēļ, atkal varēsim sniegt klātienes koncertu mūsu klausītājiem” – saka diriģents Aleksandrs Kreišmanis.

Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris ir viena no redzamākajām Latvijas armijas vienībām, kuras dibināšanas pirmsākumi ir atrodami Latvijas brīvvalsts atgūšanas laikā 1991. gadā. Sabiedrībā tā visbiežāk asociējas ar valsts nozīmīgajiem svētkiem un sarīkojumiem. Orķestra darbība apvieno sevī vairākas funkcijas – ceremonijas, parādes, koncertus, kameransambļu koncertus un defilē programmu demonstrējumus. Savā pastāvēšanas laikā orķestris ir piedalījies daudzos starptautiskos un pasaulē ievērojamos militārajos festivālos. Tas ir guvis lielu klausītāju atzinību Latvijā un ārvalstīs.

Koncerti tiek rīkoti sadarbībā ar Daugavpils Kultūras pili un Latvijas Nacionālo bibliotēku.

Ieeja koncertā bez maksas, uzrādot Covid-19 sertifikātu, ka persona vakcinējusies vai pārslimojusi vīrusu.

Informāciju sagatavoja:
seržante Marina Vidmonte
Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra soliste

Tālrunis: 29506282

E-pasts: marina.vidmonte@mil.lv