Šobrīd Daugavpilī

Daugavpilī notiks pasākumi Solomona Mihoelsa piemiņai Kultūras ziņas

482
Daugavpilī notiks pasākumi Solomona Mihoelsa piemiņai

16.martā tiek svinēta mūsu novadnieka, izcilā režisora, aktiera, pedagoga un sabiedriskā darbinieka Solomona Mihoelsa dzimšanas diena, kurai par godu ik gadu notiek S. Mihoelsa dienas Daugavpilī. Šogad aicinām iepazīt S.Mihoelsa personību un devumu kultūrai apmeklējot dažādas izstādes.

No 15. līdz 25. martam Latgales Centrālās bibliotēkas Nozaru sektorā apskatāma literatūras izstāde “Leģendārais karalis Līrs no Daugavpils”.

No 16. marta līdz 2. aprīlim Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs aicina apmeklēt aktiera, teātra režisora un sabiedriskā darbinieka Solomona Mihoelsa piemiņai veltīto izstādi “Mūsu Mihoelss”.

Savukārt 16. martā aicinām apmeklēt Solomona Mihoelsa dzimto māju, kurā pašlaik atrodas pirmsskolas izglītības iestāde. No plkst. 9.00 līdz 16.00 ikviens interesents aicināts iepazīties ar tematisko izstādi, savukārt plkst. 11.00 notiks ziedu nolikšana pie piemiņas plāksnes S.Mihoelsam.

Pasākumu laikā notiek filmēšana un fotografēšana.

S.Mihoelsa dienas rīko Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Latgales Centrālo bibliotēku, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeju un 2.speciālo pirmsskolas izglītības iestādi.

Solomons Mihoelss (īstajā vārdā Šloime Vovsi) piedzima un pirmos 15 dzīves gadus pavadīja Daugavpilī (toreiz Dinaburgā, Dvinskā). Iela, kurā dzīvoja Vovsi ģimene tagad nodēvēta pasaulslavenā teātra mākslinieka vārdā un pie viņa dzimtās mājas atklāta piemiņas plāksne. Solomons Mihoelss iegājis teātra vēsturē kā Maskavas Valsts ebreju teātra mākslinieciskais vadītājs. Viņa radošajā biogrāfijā ir 14 teātra iestudējumi un vairāk nekā 30 lomu. Viena no Mihoelsa skatuviskās meistarības virsotnēm bija Šekspīra karaļa Līra atveidojums.

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Daugavpils valstspilsētas pašvaldības iestāde “Kultūras pārvalde”
t.: 654 23601, 28378679
e-pasts: diana.soldane@daugavpils.lv
www.daugavpils.lv/kultura/