Šobrīd Daugavpilī

Mārtiņa Lutera katedrālē būs skatāma A.Bambāna gleznu izstāde Kultūras ziņas

535
Mārtiņa Lutera katedrālē būs skatāma A.Bambāna gleznu izstāde

Daugavpils Mārtiņa Lutera katedrālē no 28.maija būs skatāma luterāņu mācītāja Ata Bambāna gleznu izstāde “Tveramais un netveramais”

Atis Bambāns studējis gan teoloģiju, gan zīmēšanu, rasēšanu un pedagoģiju. Kā saka pats gleznu autors, tad tieši māksla aizvedusi viņu uz teoloģijas studijām un kalpošanu baznīcā. Pagrieziena punkts notika 90.- tajos gados. Ordinēts mācītāja amatā 1999. gadā.

30 gadu laikā tapuši darbi grafikā, eļļas tehnikā, bieži izvēlētie materiāli bijuši tādi, lai varētu strādāt ceļā, pie dabas, bet pēc tam iesākto mājās turpināt. Mākslinieku vairāk saista ūdeņi: „Tā ir viena no grūtākām lietām – parādīt gaisu, gaismu un ūdeni. Gleznoju, kad jūtu - varu atvēlēt tam laiku. Ir svarīgi, lai vieta uzrunā un rada sajūtas.” Mākslinieka pirmā izstāde norisinājās 1993. gadā. Tad sekoja izstādes Mazsalacā, Limbažos, Gulbenē, Liepājā, Matīšos, Staicelē un Rīgā. Mākslinieks dalību ņēma arī “Mākslas dienās 2014” Cēsīs. Ata darbi atrodas privātkolekcijās Somijā, Īrijā, Vācijā, Zviedrijā un Latvijā.

Pašlaik Atis apkalpo gan Aknīstes, Gārsenes un Asares luterāņu draudzes Sēlijā, gan arī draudzes Vidzemē. Papildus strādā par animācijas un kompozīcijas skolotāju Mākslas un mūzikas skolā Alojā. Ata hobijs ir ne tikai gleznošana, zīmēšana, bet arī rūpes par bitēm.

Par izstādi “Tveramais un netveramais”:

„Kā var attēlot domas? Un apkārt esošais- cik reāls tas ir?

Esmu ievērojis, ka gaiss, ūdeņi un temperatūra ir ļoti mainīgi- it kā nemateriāli, bet izjūtami. Tie atrodas ap, pie un arī starp lietām dabā. Ūdeņi, piemēram, nomierina, ļauj domāt, tajos atspīd... Tie var būt auksti, drūmi pavasaros, zeltaini mirdzoši Venēcijas kanālos, zem mākoņiem paslēpušies Baltijas jūras krastā..

Arī klusums un vējš mani uzrunā un rosina iztēli.

Un top- mirkļa vizualizācija!”

Atis

 

Izstādi katedrālē varēs aplūkot līdz 30. jūnijam katru dienu no plkst. 10:00 – 16:00.

Svarīgi: Izstāde tiks izvietota baznīcas balkonā (2. Stāvā).