Šobrīd Daugavpilī

LCB PAKALPOJUMI IR PLAŠI PIEPRASĪTI NE TIKAI DAUGAVPILIEŠU VIDŪ Kultūras ziņas

580

Latgales Centrālā bibliotēka un tās filiāles turpina strādāt arī ārkārtējās situācijas laikā un sniedz iedzīvotājiem iespēju interesanti un saturīgi pavadīt brīvo laiku, lasot grāmatas, žurnālus vai laikrakstus. Daugavpilieši ļoti labprāt izmanto šos pakalpojumus. Tomēr, bibliotēku darbinieki norāda, ka pēdējā laikā lasītāju paradumi ir nedaudz mainījušies.

Apmeklētāji nāk retāk, bet izņem vairāk grāmatu, lai lasāmvielas pietiktu ilgākam laikam. Praktiski nenāk bērni: viņu vietā grāmatas izņem vecāki. Šādu rīcību bibliotekāri ļoti atbalsta, jo mazāk tiek pakļauti draudiem gan viņi, gan paši lasītāji.

Rūpējoties par epidemioloģisko drošību, ļoti stingri tiek ievērots sanitārais protokols: papildus dezinfekcijai un masku obligātai valkāšanai, ir ierobežots arī apmeklētāju skaits, kas vienlaicīgi var atrasties bibliotēkā, kā arī noteikts maksimālais vizītes ilgums – 15 minūtes. Taču nākt var droši, drūzmēšanās nenotiek: grāmatu izvēles un izsniegšanas procesu ievērojami paātrina iespēja izmantot elektronisko katalogu un bibliotekāru profesionālais darbs.

Iedzīvotāju ērtībai izdevumus, kas pasūtīti iepriekš, var saņemt dzīvesvietai tuvākajā bibliotēkā: ja vēlamās grāmatas tur nebūs, darbinieki atgādās to no citas filiāles. Arī nodot lasāmvielu var jebkurā no filiālēm, ne obligāti tajā, kur grāmata izņemta.

Lai gan apmeklētajiem slēgtas lasītavas, Ģimenes digitālo aktivitāšu centrs un nav pieejami datori, LCB piedāvā arī virkni pakalpojumu, ko var saņemt attālināti. Ļoti populāras ir attālinātās bibliotekārās stundas skolēniem un studentiem. Turklāt, ja iepriekš sadarbība ar izglītības iestādēm veidojās pēc ģeogrāfiskā principa, tiešsaistes formāts ir dzēsis šīs robežas un LCB speciālistu sagatavotās programmas tagad ir plaši pieprasītas ne vien Daugavpilī un tuvējos novados, bet arī attālākajās Latvijas pilsētās. Izņēmums nav arī Drošāka interneta dienas aktivitātes, kas norisināsies nākamnedēļ: LCB tradicionāli ir sagatavojusi šai tēmai veltītas interesantas nodarbības 5.-9.klašu skolēniem, un tām piesakās gan Daugavpils, gan citu pašvaldību skolas.

Plašāka informācija par Drošāka interneta dienām, citām LCB aktivitātēm un iestādes darba režīmu atrodama vietnē www.lcb.lv.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.