Šobrīd Daugavpilī

Lauku promenādē noritēja “Baltkrievu Kupalle” Kultūras ziņas

677
Lauku promenādē noritēja “Baltkrievu Kupalle”

Piektdien, 2022.gada 1. jūlijā, Dubrovina parkā notika tradicionālie svētki “Baltkrievu Kupalle”, ko organizēja Daugavpils pilsētas pašvaldības Baltkrievu kultūras centrs (BKC). Šoreiz pasākums norisinājās “lauku promenādes” formātā.
Vasaras saulgrieži ir vieni no svarīgākajiem “gadskārtu apļa” svētkiem, kurus kopš seniem laikiem svin daudzas pasaules tautas: latviešiem tie ir visu iemīļotie “Līgo” svētki, lietuviešiem – “Jonines”, slāviem – “Kupalle”… Šajās dienās daba sasniedz savu pilnīgo uzplaukumu, un ne velti cilvēki ir apveltījuši šo laiku ar maģiskām īpašībām.

“Kupalle” ir baltkrievu vismīļākie vasaras svētki, kas tiek svinēti naktī no 6. uz 7. jūliju. Šis ir maģiskais laiks, lai vienotos ar dabu un sāktu ticēt brīnumiem. Un šie brīnumi patiešām notiek!

Jaukajā vasaras vakarā tie notika Dubrovina parkā. Simtgadīgo ozolu ēnā, kuru biezajā lapotnē klīda spoži saules stari, strūklakas čalošanas pavadīti, noritēja tradicionālie svētki “Baltkrievu Kupalle”. Daudzi Daugavpils iedzīvotāji un viesi ieradās, lai izjustu seno svētku burvību, ko vairoja patiesi vasarīgs laiks.

Pīt vainagus un pušķus, ar savām rokām izveidot “Kupalles” lelli, koka amuletu vai aplikāciju – “vitinanka” ar papardes ziedu un saulīti, nobaudīt maģisko “Kupalles” dzērienu, kas bagātināts ar dabas zālēm un medu, pārlēkt pāri attīrošajam “ugunskuram”, iet rotaļās, nofotografēties “Kupalles” vainagā un uzticēt zīmīti ar kvēlāko vēlēšanos kuplajam ozolam – ikvienam skatītājam katrs neatkārtojamo svētku brīdis apvienojās ar darbošanos un pacilāto noskaņojumu.

Svētku burvīgo gaisotni radīja BKC radošie kolektīvi: Daugavpils baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka”, deju ansamblis “Ļanok”, vokālais ansamblis “Praļeski”, kora kapella “Spadčina”, amatierteātra studija “Pauļinka”, bērnu studija “Skārbnīca”.

Koncertprogramma “Baltkrievu Kupalle”, ko veidoja “Kupalles” dziesmas, rotaļas un ugunīgās dejas, humora pilnie teatrālie ieskicējumi, kļuva par pievilcīgu folkloras fonu Daugavpils iedzīvotājiem un pilsētas viesiem vakara pastaigai Dubrovina parkā.

Košo muzikālo lauku svētku formāts dabas klēpī, ar dejošanu zālienā, ar dziesmām bez mikrofoniem, akordeona pavadībā, dzīvu saziņu un aktīvu dalību visdažādākajās meistarklasēs, sagādāja daudz pozitīvu emociju gan skatītājiem, gan māksliniekiem.

Informāciju sagatavoja:
Marija Pometjko,
Baltkrievu kultūras centra metodiķe