Šobrīd Daugavpilī

Kultūras centru darbība ĀS laikā: izstādes, mēģinājumi tiešsaistē un darbs ar arhīviem Kultūras ziņas

597

Koronavīrusa pandēmija ieviesusi būtiskas izmaiņas daudzu kultūras iestāžu darbībā, kā dēļ koncerti, mēģinājumi, festivāli un citi pasākumi ir atcelti. Tomēr tas neapturēja Daugavpils kultūras centru darbu, kuri ir atvērti apmeklējumiem gan mazās grupās, gan individuāli pēc iepriekšēja pieraksta.

Visos kultūras centros veic stingru apmeklētāju uzskaiti, tiek mērīta temperatūra, dezinficētas rokas un pierakstīta apmeklētāju kontaktinformācija. Baltkrievu kultūras centrā pašlaik var apskatīt Nadeždas Izeņovas gleznu izstādi “Dabas mozaīka” vai paņemt grāmatu no bibliotēkas. Centra vokālo ansambļu mēģinājumi notiek attālināti – katru nedēļu notiek nodarbības Skype, Zoom vai citās platformās.

Koronavīrusa dēļ jubilejas X Starptautiskais tautas kultūras festivāls “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” nevarēja notikt ierastajā formātā, tomēr tam par godu tika izveidots īpašs video, kas pieejams Baltkrievu kultūras centra mājas lapā www.bkc.daugavpils.lv. Centra darbinieki izsaka pateicību Latvijas un ārvalstu kolektīviem par sniegtajiem arhīva materiāliem.

Poļu kultūras centrs arī piedāvā apmeklēt savas izstādes – viena no tām veltīta Romas pāvestam Jānim Pāvilam II, bet otra –Latgales atbrīvošanas no lieliniekiem Polijas un Latvijas kampaņas 100 gadu jubilejai, par godu kurai Slobodkā nesen tika atklāts piemineklis Latvijas un Polijas armijas virspavēlniekiem. Šīm izstādēm ir izveidoti arī atsevišķi kvesti-uzdevumi. Poļu kultūras centrs internetā regulāri rīko fotogrāfiju, dzejas un dziesmu konkursus, kuri bija veltīti patriotiskajam novembrim. Tuvākajā laikā tiks atklātas Ziemassvētku izstādes un akcija “Svētā Mikolaja telefons” bērniem.

Krievu kultūras centrs izmanto karantīnas laiku, lai pārkārtotu savas pastāvīgās ekspozīcijas un digitalizētu arhīva video ierakstus. Mainīgajā ekspozīcijā apskatāma Leonīda Mudrakovska gleznu izstāde “Dvēseles lidojums”, bet dažādās "Krievu nama" istabās var arī apskatīt tradicionālā krievu “luboka” meistara Pjotra Hudobčonoka jaunos darbus. Savukārt vokālie mēģinājumi notiek uz vietas individuāli. Decembrī Krievu kultūras centrā tradicionāli notika romanču koncerts "Romansiāde", kas pašreizējos apstākļos, visticamāk, notiks tiešsaistē.

Neskatoties uz iespēju apmeklēt kultūras centrus, izmaiņas to darbībā var notikt jau šonedēļ - ja valdība pieņems lēmumu par jauniem ierobežojumiem.

Sižetu sagatavoja Daugavpils pilsētas domes Sabiedrisko attiecību un mārketinga nodaļa.