Šobrīd Daugavpilī

Kas ir Jaunais Eiropas Bauhaus? Kultūras ziņas

1748
Kas ir Jaunais Eiropas Bauhaus?

Daugavpils 2027 komanda aicina piedalīties pasākumā “Jaunais Eiropas Bauhaus un mūsu padomju mantojums”, kas notiks 22.februārī no plkst.16.00 līdz 17.00  Zoom tiešsaistē.

Jaunais Eiropas Bauhaus ir radoša iniciatīva, kas nojauc robežas starp zinātni un tehnoloģijām, mākslu, kultūru un sociālo iekļaušanu, un ar dizaina palīdzību meklē risinājumus ikdienas problēmām. Tas ir vides, ekonomikas un kultūras projekts, kura mērķis ir atbalstīt Eiropas zaļo kursu, apvienojot dizainu, ilgtspēju, pieejamību vides un izmaksu ziņā un investīcijas. Veicināt kopību ar mākslas palīdzību - tāda ir Bauhaus galvenā ideja.

Bauhaus pamati ir 20. gadsimta 20. gados. Sākumā tā bija arhitektūras, mākslas un rūpniecības skola, kas iezīmēja visa 20. gadsimta arhitektūras un dizaina pamatprincipus. Austrumeiropā Bauhaus principus aizstāja padomju modernisms, “hruščovkas” un tipveida guļamrajoni. Padomju mantojums ir neatņemama mūsdienīgas Latvijas pilsētvides daļa - ap 70 % no visām ēkām tika uzbūvētas no 1946. līdz 1990. gadam. Kopumā Austrumeiropā šobrīd ap 50 % iedzīvotāju dzīvo šajā laikā būvētās mājās, un dzīves kvalitātes, pieejamības, dizaina un vides uzlabošana ir aktuāls izaicinājums Latgalei, Latvijai un lielākajai Eiropas daļai.

Mēs aicinām pašvaldību attīstības departamentu pārstāvjus, projektu vadītājus, NVO un kultūras jomas pārstāvjus, infrakstruktūras projektu vadītājus, kā arī visus interesentus, īpaši tos, kuri ir saistīti ar Daugavpils 2027, uzzināt vairāk par šo starpdisciplināro programmu, iepazīties ar Jaunā Eiropas Bauhaus principiem, piemēriem no Latvijas un Latgales, kā arī noskaidrot par iedvesmojošām pilsētvides uzlabošanas iniciatīvām.

Pasākumā piedalīsies eksperti:

Ieva Zībārte, New European Bauhaus kontaktpunkta vadītāja Latvijas arhitektu savienībā,  kura pastāstīs par Jaunā Eiropas Bauhaus principiem.

Mārtiņš Eņģelis, Pilsētvides pētnieks un tūrisma kritiķis, raidījuma "Ielas garumā" veidotājs, viens no Daugavpils 2027 pieteikuma kultūras un mākslas programmas kuratoriem, kurš dos priekšstatu par principiem, kas tiecas uz ilgtspējīgu un pielāgoties spējīgu Eiropas pilsētu - viedpilsētas, vietrade, nulles emisijas, satiksmes mierināšana, kultūrplānošana u.c.

Noslēgumā diskutēsim un atbildēsim uz dalībnieku uzdotajiem jautājumiem.

Reģistrācija pasākumam: ej.uz/d27bauhaus
Pēc reģistrācijas tiešsaisti uz pasākumu nosūtīsim 21.februārī.

Vairāk informācijas par Jauno Eiropas Bauhaus var atrast te: https://europa.eu/new-european-bauhaus/index_lv.

Šis pasākums ir daļa no Daugavpils pieteikuma Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursam.

#daugavpils2027 #kopīgavaloda #даугавпилс2027 #общийязык #LinguaFranca2027 #ECoC