Šobrīd Daugavpilī

Jauno rakstnieku konkursa finālistiem dod papildus laiku romānu nostrādāšanai Kultūras ziņas

423
Jauno rakstnieku konkursa finālistiem dod papildus laiku romānu nostrādāšanai

Lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” organizētā Jauno rakstnieku konkursa uzvarētājam bija jākļūst zināmam novembra beigās. Tomēr organizatori nedaudz atkāpušies no sākotnējās ieceres, un nolēmuši dod trīs jauno romānu autoriem papildu laiku darbu uzlabošanai, balsoties uz redaktoru ieteikumiem.

Konkursa pēdējā kārtā, kurā romānus vērtēja izdevniecības “Dienas Grāmata” redaktori Dace Sparāne-Freimane, Vents Zvaigzne un Gundega Blumberga, pēc ilgām un spraigām diskusijām tika panākta vienošanās, ka neviens no trīs fināla darbiem pagaidām nav izceļams kā labāks par pārējiem. Turklāt visiem darbiem vēl ir nepieciešami būtiski uzlabojumi gan satura, gan struktūras ziņā, lai tos varētu uzskatīt par rediģējamiem un sagatavojamiem izdošanai.

Nolemts, ka konkursa finālistiem – Hromam, Karīnai Šternai un Tomam Deimondam Barvidim – tiks dota iespēja uzlabot darbus, un iesniegt atjaunotu manuskripta versiju līdz 2022. gada 1. martam. Izdevniecības “Dienas Grāmata” redaktori sniegs jaunajiem rakstniekiem konkrētas rekomendācijas, un martā veiks atkārtotu darbu lasīšanas un vērtēšanas procesu.

“Šāds lēmums mūsu steidzīgajā, publikas vēlmēm iztapīgajā laikmetā var šķist neierasts, jo konkursos pieņemts uzzināt tūlītējus un negrozāmus lēmumus. Tomēr literatūra aizvien ir un būs svarīgāka par acumirkļa pieņēmumiem, jo īpaši jaunu autoru pirmo mēģinājumu izvērtēšanā. Tiesa, no māsu mūzu apsargātās vientuļnieka celles palaikam dienasgaismā parādās arī pa kādam ģēnijam, tomēr ne celle, ne mūzas vēl nepavisam nav garantija spožam sacerējumam – šādu garantiju sniedz vienīgi smags un neatlaidīgs darbs, un uz to gribētos mudināt gan konkursa finālistus, gan pārējos autorus, kuri trijniekā neiekļuva.” – Dace Sparāne-Freimane, izdevniecības “Dienas Grāmata” galvenā redaktore.

Projekta “Bibliotēka” iniciētais Jauno rakstnieku konkurss tika izsludināts šī gada februārī, un dalību tajā pieteica 122 dalībnieki. Manuskriptus konkursam iesniedza 45 dalībnieki, no kuriem publiskā balsojuma un žūrijas vērtējuma ceļā tika izvēlēti 10 pusfinālisti.  Ar pusfināla darbiem pilnā apjomā iepazinās žūrijas komisija, izvirzot pēdējai vērtēšanas kārtai 3 romānus.

Jauno rakstnieku konkursa iecere joprojām ir izdot vienu romānu ar ilggadēja latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” finansiālu atbalstu 3000 EUR apmērā. Uzvarētājs saņems arī apmaksātu publicitāti savam pirmajam romānam projekta “Bibliotēka” ietvaros, kā arī iespēju vienu mēnesi pavadīt Starptautiskajā Rakstnieku un tulkotāju mājā (SRTM) Ventspilī. Tomēr, jāatzīmē, ka turpmākā konkursa norise atkarīga fināla dalībnieku iesaistes darbu uzlabošanās.

 Konkursa sadarbības partneri: Latvijas Nacionālā bibliotēka, Sabiedrisko mediju portāls LSM.lv, izdevniecība “Dienas Grāmata”, Latvijas Literatūras gada balva, Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja.

Jauno rakstnieku konkurss ir lasīšanas veicināšanas projekta “Bibliotēka” ceturtās sezonas iniciatīva. Projekts “Bibliotēka” ir latviešu literatūras mecenāta “Baltic International Bank” iniciēts sociāls projekts ar mērķi veicināt lasīšanu un rakstniecību Latvijā. “Bibliotēka” savu darbību sāka 2018. gadā, publicējot interviju sēriju ar Latvijas literatūrā un kultūrā nozīmīgām personām par literatūras vērtību cilvēka dzīvē. Pateicoties plašajai sabiedrības atsaucībai un iesaistei, 2019. gadā projekts tika turpināts ar ceļojošās izstādes “Dzimtas grāmata” izveidi, savukārt 2020. gadā tika radīta sērija ģimenēm ar maziem bērniem “Iemīlēt grāmatu!” un klajā nāca izdevums “Dzimtu ģerboņi mūsdienu Latvijā”. Projekta ietvaros regulāri tiek veidotas iniciatīvas un aicinājumi dažādām sabiedrības grupām, ar mērķi pievērst uzmanību literatūrai kā pārmantojamai vērtībai un vecināt lasīšanas paradumu veidošanos sabiedrībā. Vairāk informācijas projekta “Bibliotēka” mājas lapā: www.manabiblioteka.lv un sociālo tīklu profilos Instagram, Facebook un Twitter (@manabiblioteka).

___________________________________________________________________________________

 

Papildu informācija:

Daiga Katrīna Bitēna

Projekta “Bibliotēka” satura veidotāja un koordinatore

daiga.bitena@gmail.com

+(371) 25629847