Šobrīd Daugavpilī

Intas Dobrājas gleznu izstāde “Sākums visam” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā Kultūras ziņas

474
Intas Dobrājas gleznu izstāde “Sākums visam” Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā no 21. jūnija līdz 21. augustam tiks atklāta mākslinieces Intas Dobrājas izstāde “Sākums visam” no cikla “Atgriešanās”. Izstādes atklāšana 21. jūnijā plkst. 15.00

Māksliniecei Intai Dobrājai (1940-2020) ir īpaši svarīga vieta Daugavpils pilsētas un Latgales kultūrvidē. Pēc Latvijas Mākslas akadēmijas studiju beigšanas māksliniece aktīvi iesaistījusies vizuālās mākslas norisēs, no 1970. - 1978. gadam dzīvojot un strādājot Daugavpilī, vadījusi Pionieru nama (tag. Daugavpils pilsētas Bērnu un jauniešu centrs "Jaunība") mākslas studiju.

Intas Dobrājas tēmu lokā dominējošo vietu ieņem figurāli tēli, portreti, darba tematikai veltīti risinājumi, kā arī klusās dabas. Mākslinieces daiļrade saistās ar sadzīvē rastām vērtībām, kuras saglabājušas savu nozīmi ikvienā vēsturiskajā laika posmā. Intai Dobrājai raksturīga tuvība klasiskajai glezniecībai, smalki izkopta meistarība, tēmu un satura vienkāršība, harmonija. Viņa ir reāliste un balsta savu daiļradi uz latviešu klasiskajai mākslai tik tipisko tonāli telpisko glezniecību. Intas Dobrājas darbos virmo sievišķā enerģija, kas atklājas līdzsvara pilnos figurālos darbos, apgarotos aktos, izstrādātās ziedu un ikdienišķo priekšmetu kluso dabu kompozīcijās, radot pārlaicīgas skaidrības sajūtu. Liriskais miers un nosvērtība apvienojas ar smalku zīmējumu, telpas, plastiskas formas un izteiktas tonalitātes izjūtu.

Māksliniece izstādēs piedalījās kopš 1968. gada. Personālizstādes un grupas izstādes norisinājušās Latvijā – Rīgā, Daugavpilī, Valmierā, Krāslavā, Talsos, ārzemēs – Maskavā (Krievija), Ņujorkā, Čikāgā (ASV), Parīzē, Lionā (Francija), Diseldorfā (Vācija), Kobē (Japāna). Inta Dobrāja sadarbojusies ar mākslas galerijām: "Birkenfelds", "Antonija", "Jēkabs", "Mans's", "Romas dārzs", "Mākslas vēstniecība" un to digitālajām platformām.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā mākslinieces Intas Dobrājas gleznu izstāde “Sākums visam” skatāma līdz 21. augustam.

 

Līga Rudzīte-Besakirska

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja

komunikācijas un sabiedrisko attiecību speciāliste

liga.rudzite@daugavpils.lv

tālr.: 20203713, 65424155

www.dnmm.lv