Šobrīd Daugavpilī

Fotoizstāde no Daugavpils ceļo pa Baltkrievijas pilsētām Kultūras ziņas

829
Fotoizstāde no Daugavpils ceļo pa Baltkrievijas pilsētām

2021.gada 22.novembrī Baltkrievijas Nacionālajā bibliotēkā tiks atklāta Eduarda Ļitvinovska fotoizstāde “Daugavpils baltkrievu skatiens”. Ar ekspozīciju, kurā attēloti baltkrievu portreti nacionālajos kostīmos uz skaisto Daugavpils un reģiona skatu fona, pirmie iepazinās Vitebskas iedzīvotāji, ilggadējie Daugavpils pilsētas sadraudzības partneri. Pēc Minskas sekos Gomeļa, Svetlogorska un Braslava.

Fotoizstāde “Daugavpils baltkrievu skatiens” atklāta 2021.gada 22.oktobrī koncertzālē “Vitebsk”. Šī ir prestiža vieta, kurā norisinās slavenā festivāla “Slāvu bazārs” pasākumi. Projekts kļuva iespējams pateicoties Daugavpils pilsētas pašvaldības Baltkrievu kultūras centra un BR Kultūras ministrijas Republikāņu nacionālo kultūru centra ilggadējai sadarbībai.

Kā svinīgajā atklāšanā pauda Valsts iestādes “Kultūras centrs “Vitebska”” ģenerāldirektors Gļebs Lapickis, “pandēmijas apstākļos mēs saglabājam dialogu, iespēju satikties un dāvāt cilvēkiem mīlestības un draudzības emocijas, mīlestību pret dzimteni, mīlestību vienam pret otru. Māksliniekam izdevās nodot vissvarīgāko: šo cilvēku acīs ir tik daudz mīlestības pret mūsu valsti Baltkrieviju!”

Daugavpils pilsētas pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja Eleonora Kleščinska uzsvēra auglīgo daudzgadējo partnerību kultūras jomā: “Ar savu vizīti mēs dāvinām cerību sev, draugiem Latvijā un draugiem Vitebskā, ka mūsu sadarbība turpināsies, un mums priekšā ir daudz labu, labsirdīgu kopīgu lietu.”

“Daugavpils baltkrievu skatiens” – pirmā jaunā Daugavpils fotogrāfa Eduarda Ļitvinovska personālizstāde. Viņš ir dzimis Daugavpilī, ir baltkrievu saknes no tēva puses, kurš dzimis Gomeļas apgabalā. Daudzus gadus cieši sadarbojas ar Daugavpils Baltkrievu kultūras centru kā brīvprātīgais. Eduards ar prieku atbalstīja projektu “Daugavpils baltkrievu skatiens” un lieliski tika galā ar uzdevumu. Ideja ir apvienot baltkrievu diasporas pārstāvjus vienā fotosesijā: nacionālajos kostīmos uz Latgales skaistās dabas fona, dažādos gadalaikos. Mēs esam dažādi, mēs esam citādi, un mēs esam daļa no Daugavpils un Latvijas.

“Baltkrievu skatiens. Tas paveras jums no skaistajiem fotoattēliem. Tas ir atklāts, draudzīgs, laipns un pozitīvs to baltkrievu skatiens, kuri daudzus gadus dzīvo Daugavpilī, bet viņi lieliski atceras, kas viņi ir, kur ir viņu saknes, viņi mīl Baltkrieviju, viņi saglabā savu baltkrievu valodu un baltkrievu kultūru un ne mazāk mīl savu jauno dzimteni – Daugavpili, Latviju,” – uzsvēra projekta autore, Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska.

No Vitebskas Daugavpils fotoizstāde dosies ceļojumā pa Baltkrieviju: uz Minsku, Gomeļu, Svetlogorsku, Braslavu. Tie ir panākumi.

Baltkrievu kultūras centrs pateicas par atbalstu un sadarbību Kultūras pārvaldei, BR ģenerālkonsulātam Daugavpilī, Baltkrievu biedrībai “Uzdim”.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Baltkrievu kultūras centrs

 

Foto: Dmitrijs Osipovs, “Vitebskie vesti”