Šobrīd Daugavpilī

Festivālā „Baltica 2022” skanēja Daugavpils baltkrievu dziesmas Kultūras ziņas

554
Festivālā „Baltica 2022” skanēja Daugavpils baltkrievu dziesmas

No 2022.gada 6. līdz 10.jūlijam Rīgā un dažādās Kurzemes un Vidzemes pilsētās notika Starptautiskā folkloras festivāla “Baltica 2022” koncerti, ko organizēja Latvijas Republikas Kultūras ministrijas Latvijas Nacionālais kultūras centrs. Prestižajā folkloras forumā baltkrievu kultūru pārstāvēja Daugavpils pilsētas pašvaldības Baltkrievu kultūras centra (BKC) tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” un amatierteātra studija “Pauļinka”.

Festivāls “Baltica” ir ļoti nozīmīgs un ievērojams notikums Baltijas tautām, kurš spilgti ataino tradicionālās kultūras vērtības – tautas dziesmas, dejas, mūziku, rotaļas, amatniecību. Pirmo reizi festivāls norisinājās 1988. gadā.

Daugavpils Baltkrievu kultūras centra radošie kolektīvi piedalās festivālā jau trešo reizi pēc kārtas, katru reizi izturot nopietnu atlasi. Ja iepriekšējos festivālos Baltkrievu kultūras centra kolektīvi uzstājās Rīgā un Daugavpilī, tad šoreiz tie devās tālajā ceļojumā – uz Ventspili un Talsiem.

Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska: “Mums dalība Baltijas kultūru folkloras festivālā vienmēr ir atbildīgs, noderīgs un saviļņojošs pasākums, jo festivāls norisinās augstā līmenī, un dalībnieki tiek iepriekš atlasīti. Mums ir gandarījums par to, ka žūrija ir izvēlējusies ansambli “Kupaļinka” un teātra studiju “Pauļinka”, kuri piedalījās pēdējos latviešu Dziesmu un Deju svētkos. Šogad abi mūsu centra baltkrievu radošie kolektīvi pārstāvēja ne tikai Daugavpils baltkrievus, bet kopumā visu Latvijas baltkrievu kultūru.”

Ventspils šajās dienās burtiski mutuļoja, tā kā folkloras koncerts “Tā dziedāju, tā runāju, kā es biju ieraduse” festivāla “Baltica 2022” ietvaros notika “Jūras svētku” laikā. Krastmala, ielas un laukumi bija piepildīti ar daudziem Ventspils iedzīvotājiem un viesiem, kurus pārpildīja svētku emocijas un pacilāts noskaņojums.

Kā allaž, festivāls “Baltica” noritēja ļoti krāšņi un vērienīgi. Tā galvenā tēma bija “Spēle” un moto: “Nāc spēlēties ar mani”. Festivāla koncertprogrammā piedalījās radošie kolektīvi, kas pārstāvēja Latvijā dzīvojošo tautību daudzveidību.

Teātra studijas “Pauļinka”, režisore Inessa Kozlovska: “Es ceru, ka mums izdevās ienest baltkrievu kolorītu un iepazīstināt ar vasaras svētkiem Sjomuha, parādīt vainagu iepīšanas bērzā tradīciju, meiteņu “sadraudzību”, svētku svinēšanu un rotaļās iešanu, un kopumā padalīties ar daļiņu no baltkrievu atvērtās un vienkāršās dvēseles.”

Baltkrievu tautas dziesmu ansamblis “Kupaļinka” iepazīstināja ar rotaļu “Padušačka”, teātra spēles formā piedāvāja komiksu dziesmu “Starij ded” un izspēlēja rituālu “Subornaja subotka”, kura laikā līgava aicina līgavas māsas pirms kāzām nopīt vainagu plīvuram.
Ansambļa “Kupaļinka” vadītājs Večeslavs Petrovs: “Ar mūsu krāšņajiem tautastērpiem un nebēdnīgajām dziesmām mēs festivāla košajā programmā ienesām savas savdabīgas krāsas. Dalība šādos pasākumos mums, amatieru māksliniekiem, ir ļoti svarīga, jo tā dod iespēju pilnveidot uzstāšanās meistarību, iepazīt jaunus cilvēkus un uzlādēties ar radošu enerģiju.”

Radošā delegācija iesaistījās festivāla “Baltica” noslēguma svētku gājienā Talsos, kura izskaņā norisinājās grandiozs koncerts uz Sauleskalna estrādes skatuves. “Kupaļinka” un “Pauļinka” atgriezās mājās ar Latvijas Nacionālā kultūras centra diplomiem.

Dalība festivālā “Baltica” un iepazīšanās ar Latvijas tautu kultūru daudzveidību kļuva par skanīgu noslēguma akordu Daugavpils Baltkrievu kultūras centra radošās sezonas beigās.

Baltkrievu kultūras centrs sirsnīgi pateicas Daugavpils pilsētas domes vadībai un Kultūras pārvaldei par finansiālo atbalstu BKC kolektīvu brauciena organizēšanā uz festivālu “Baltica 2022” Kurzemē.

Informāciju sagatavoja:
Marija Pometjko,
Baltkrievu kultūras centra metodiķe