Šobrīd Daugavpilī

Ekspluatācijā nodota Pētera Martinsona māja Kultūras ziņas

1910

Pēc vērienīgiem restaurācijas darbiem 14. janvārī ekspluatācijā nodots Daugavpils cietokšņa vēsturiskais pulvera pagrabs, kur drīzumā tiks iekārtota jauna kultūrtelpa – Pētera Martinsona māja.

Daugavpils cietoksnī vēsturiski bija trīs pulvera pagrabi, bet līdz mūsdienām saglabājušies divi, no kuriem lielākais atjaunots un pielāgots mākslas galerijas vajadzībām. Šo projektu Daugavpils pilsētas pašvaldība īstenoja Latvijas – Krievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros, un tā īstenošanas laikā tika atjaunotas kultūrvēsturiskās vērtības Daugavpilī, Cesvaines novadā, kā arī Pleskavas pilsētā Krievijā.

“Šajā ēkā ir atgriezts vēsturiskais izskats. Tika pazemināts jumta augstums atbilstoši rasējumiem un vēsturiskajām fotogrāfijām. Un šī ēka ir pielāgota jaunai funkcijai. Šī būs vēl viena jauna izstāžu zāle Rotko centra vajadzībām. Mēs to saucam par Martinsona māju, Martinsona galeriju. Tas nozīmē, ka pamatekspozīcija būs veltīta mūsu slavenā latviešu keramiķa Pētera Martinsona daiļradei,” stāsta Artjoms Mahļins Daugavpils pilsētas Attīstības departamenta Vecākais eksperts projektu jautājumos

Ēka pēc rekonstrukcijas kļuvusi multifunkcionāla. Tā piemērota pasākumu rīkošanai, ekspozīciju veidošanai un atvērta tipa krājuma izvietošanai. Jāpiebilst, ka arī pati pulvera pagraba ēka ar tās unikālo arhitektūru būs ievērības cienīgs apskates objekts Daugavpils cietoksnī.

“Bez tās galvenās lielās telpas, apkārt ir aizsardzības galerija, kas arī interesanti izveidota,” par ēkā veiktajiem darbiem stāsta Artjoms Mahļins, “Tur ir atjaunota grīda vēsturiskajā izskatā. Šeit, protams, ir jauna grīda, jaunas komunikācijas – viss nepieciešamais, lai varētu nodrošināt publiskās jaunās telpas, muzeja darbību. Apkārt šai ēkai ir arī labiekārtots zemes gabals, kur ir ierīkota rekreācijas zona, jauns bērnu rotaļu laukums, kur mēs ceram, ka pavasarī to varēs izmantot gan cietokšņa iedzīvotāji, gan cietokšņa apmeklētāji.”

Pavisam drīz atjaunotais pulvera pagrabs kļūs par jaunu kultūrtelpu Daugavpils cietoksnī. Te tiks iekārtots jauns Daugavpils Marka Rotko mākslas centra izstāžu sektors, kas veltīts izcilā keramiķa Pētera Martinsona daiļradei.

“Pētera Martinsona mājas koncepcija veidojās jau pirms deviņiem gadiem,” atklāj  Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Galvenā krājuma glabātāja Zane Melāne, “Un tas ir saistāms ar laiku, kad tika atklāts Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, un, kad Pēteris Martinsons mākslas centram uzdāvināja iespaidīgu savu mākslas darbu kolekciju. Šī kolekcija kļuva par pamatu Pētera Martinsona memoriālajai kolekcijai, un, pēc mākslinieka aiziešanas mūžībā, Rotko centrs ambiciozi izsludināja, ka veidos Pēra Martinsona māju.”

Pēteris Martinsons dzimis Daugavpilī 1931. gada 28. janvāri. Otrā pasaules kara laikā, kad viņam bija vien 13 gadu, līdz ar Vācu armijas atkāpšanos, arī Martinsonu ģimene devās prom. Vēlāk mākslinieka saikne ar dzimto pilsētu bija fragmentāra, bet dzīves nogalē izcilajam keramiķim bija svarīgi atgriezties Daugavpilī.

“Jau esot šeit un strādājot pie savas izstādes atklāšanas, Pēteris Martinsons šo ēku bija noskatījis. Viņš to bija iemūžinājis savās fotogrāfijās un atstājis nākotnei, radot šo te konceptu par viņa mājas izveidi, kur būs skatāmi viņa bērni – viņa mākslas darbi. Šeit būs skatāma viņa kolekcija – patstāvīgā ekspozīcija, kas ik pēc laika varētu būt arī mazliet mainīga, ņemot vērā kolekcijas apmērus. Primāri tā ir vieta, kur tiešām būs iespēja apskatīt viņa darbus, ne tikai ekspozīcijā, bet arī atvērtajā krājumā, skatot tos caur stikla sienu. Uz šejieni tiks pārvietota arī daļa no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra laikmetīgās keramikas kolekcijas,” par vēsturiskās pulvera pagraba ēkas pielietojumu tuvākajā nākotnē stāsta Zane Melāne.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pārstāvji cer, ka jau pavasarī Pētera Martinsona māja vērs savas durvis apmeklētājiem. Bet tikmēr Daugavpils cietoksnī turpinās arī citu nozīmīgu projektu īstenošana, lai atjaunotu un saglabātu tā kultūrvēsturiskās vērtības.

 

Informāciju sagatavoja:

Daugavpils pilsētas pašvaldības

Komunikācijas nodaļa.