Šobrīd Daugavpilī

Eiropas Valodu dienā Daugavpilī sarunāsies, diskutēs un izzinās nezināmo par latgaliešu valodu Kultūras ziņas

580
Eiropas Valodu dienā Daugavpilī sarunāsies, diskutēs un izzinās nezināmo par latgaliešu valodu

Pirmdien, 26. septembrī, “Europe Direct Dienvidlatgale” centrs, biedrība “LgSC” un Eiropas Savienības informācijas punkts Daugavpilī aicina uz Eiropas Valodu dienai veltītu notikumu “LTG i ES. Dzeivuos sarunys” Daugavpilī, Latgales Centrālajā bibliotēkā. Pasākuma laikā dzīvās bibliotēkas diskusiju veidā varēs uzzināt par latgaliešu valodas tulkošanas vajadzību un izaicinājumiem, saprast, kā ar latgaliešu valodu var popularizēt Eiropas un atgriešanās mājās stāstus, iepazīt Latgales vietu raksturu caur dzejas rindām, izprast slovāku un latgaliešu valodu situāciju līdzības, tāpat tiks piedāvāts izzinošs stāsts par Eiropas lielo valstu mazajā valodām, bet pasākuma noslēgumā varēs piedalīties īsā latgaliešu rakstu valodas nodarbībā.

Pasākumā “LTG i ES. Dzeivuos sarunys”, kas notiks 26. septembrī 17.00 Latgales Centrālās bibliotēkas ASV informācijas centrā Daugavpilī, piedalīsies literatūrzinātnieks Valentīns Lukaševičs, mūziķis un vēsturnieks Arnis Slobožaņins, reemigrācijas krustmāte Latgalē Astrīda Leščinska, dzejniece Gunta Ločmele, latgaliešu projektu vadītāja Vineta Vilcāne, portāla lakuga.lv vadītāja Edīte Husare, bet Eiropas valodu dienas pasākumu moderēs “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis un izaugsmes apmācību vadītāja Ieva Johansson. Tāpat, iesākot Eiropas Valodu dienas pasākumu, būs iespēja satikties ar Daugavpils Universitātē studējošajiem citu valstu jauniešiem un viņu runātajām valodām.

Eiropas Valodu diena ir Eiropas Padomes iniciatīva, kas 26. septembrī tiek svinēta nu jau vairāk nekā 20 gadus – kopš 2001. gada, tās mērķis ir pievērst uzmanību Eiropas valodām, valodu daudzveidībai un to apguvei. “Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs Oskars Zuģickis saka: “Eiropas Valodu dienā uzmanības centrā ir dažādas Eiropas valodas, bet to vidū negribas aizmirst arī par savējo – latgaliešu valodu, tādēļ šoreiz 26. septembrī aicinām daugavpiliešus uzzināt vairāk par latgaliešu valodu, diskutēt par tās vietu citu Eiropas valodu vidū, iepazīt valodu kā līdzekli Latgales reģiona stāstu vēstīšanai tālāk, kā arī pašiem uzzināt ko tādu, kas līdz šim par latgaliešu valodu ir bijis nezināms.”

Biedrības “LgSC” vadītāja Edīte Husare piebilst: “Šogad Eiropas Valodu diena ir tuvu latgaliešu valodas attīstībā svarīgam notikumam – pirms 15 gadiem, 2007. gada 28. septembrī, tika pieņemti un apstiprināti latgaliešu rakstības noteikumi, kas ir mūsdienu latgaliešu rakstu valodas kā vēsturiskā latviešu valodas paveida pamats un iepriekšējos pareizrakstības noteikumos, kas pieņemti 1929. gadā, iesākto, bet nepabeigto darbu turpinājums. Vēl arvien gan pareizrakstība, gan valodas statuss, gan vajadzība to lietot pašā Latgalē ir biežu diskusiju objekts, tādēļ šis Eiropas Valodu dienas pasākums ir iespēja uzzināt atbildes uz sev neskaidrajiem jautājumiem, kā arī diskusijas un sarunu veidā nostiprināt vai mainīt viedokli par latgaliešu valodu un tās vietu reģionā, valstī un Eiropā. Priecājamies, ka uz vietas Daugavpilī varam piedāvāt arī īsu un koncentrētu latgaliešu rakstu valodas nodarbību, jo tieši rakstība ikdienā pašiem latgaliešiem ir viens no lielākajiem latgaliešu valodas lietošanas izaicinājumiem.”

Pasākumu Latgales Centrālajā bibliotēkā ikviens interesents varēs apmeklēt bez ieejas maksas. Eiropas Valodu dienas aktivitāti “LTG i ES. Dzeivuos sarunys” atbalsta Daugavpils Universitāte, Latgales Centrālā bibliotēka un Sabiedrības Integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem biedrības “LgSC” projektā “Latgaliskās kultūrvides organizāciju sadarbības un sabiedrības zināšanu stiprināšana”.

Informāciju sagatavoja:

Edīte Husare

Biedrība “LgSC”

lgsc@lgsc.lv

29509672

http://lgsc.lv

Oskars Zuģickis

“Europe Direct Dienvidlatgale” centra vadītājs

oskars.zugickis@lpr.gov.lv  

26565858

https://lpr.gov.lv/lv/zinas/europe-direct/