Šobrīd Daugavpilī

Eiropas kultūras mantojuma dienas Daugavpilī: Rīgas iela - transporta un gājēju krustpunkts Kultūras ziņas

560
Eiropas kultūras mantojuma dienas Daugavpilī: Rīgas iela - transporta un gājēju krustpunkts

Šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienas Latvijā ir veltītas transporta tēmai. Dzīvei attīstoties, vēl nesen modernā transporta infrastruktūra kļuvusi par vēstures mantojumu, vienlaikus veidojot kvalitatīvu vidi mūsu dzīvei. 

Rīgas iela Daugavpilī (kādreiz Dinaburgā) izveidojās 19. gs. 1. pusē. Toreiz pa Rīgas ielas bruģiem dārdēja zirgu pajūgi, ormaņu rati. 1901. gadā pilsētas iedzīvotāji izbrīnā un izbīlī vēroja pirmo automobili, bet 1926. gadā tika ieviesta autobusu un taksometru satiksme. No 1946. gada Rīgas ielu šķērso tramvaja sliedes. 20. gs. septiņdesmito gadu beigās vairāk nekā puskilometru garo Rīgas ielu pārveidoja par gājēju ielu. Tā ir pilsētas dzīvākā artērija, kas stiepjas no dzelzceļa stacijas līdz Daugavai – Rīgas ielas sākumam, kur zem dambja kādreiz bija kuģīšu piestātne. Pirms 135 gadiem, kad tika atklāta kuģīšu satiksme ar kūrortu Poguļankā, mūsu pilsētas iedzīvotāji un viesi varēja doties braucienā un aplūkot pilsētu no Daugavas puses.

2009.gadā notika Rīgas ielas rekonstrukcija, bet 2020. gadā pabeigta Rīgas ielas posma no Cietokšņa līdz Ģimnāzijas ielai pārbūve, pēc kuras pilsēta ieguva izteiksmīgu, harmonisku pagātnes un mūsdienīguma sintēzes paraugu. Rīgas iela šodien ir piemērota visiem tās lietotājiem – gājējiem, velosipēdistiem, sabiedriskajam transportam un automašīnām. Dodoties nesteidzīgā pastaigā, te ir iespēja ne tikai aplūkot greznās namu fasādes, iepirkties un baudīt maltīti, bet arī Rīgas iela ir mūsu pilsētas transporta attīstības vēstures dzīva lappuse.

No 18. septembra Rīgas ielā būs apskatāma Daugavpils pilsētas domes Pilsētplānošanas un būvniecības departamenta un Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja sagatavota ceļojošā izstāde, kura iepazīstinās ar visu transporta veidu – sauszemes, ūdens, gaisa, attīstības vēsturi Daugavpilī pusotra gadsimta garumā. No plkst. 19.00 līdz 21.00 uz interesentu jautājumiem sniegs atbildes izstādes autori.

18. septembrī no plkst. 20.00 Daugavpilī notiks ikgadējie Rīgas ielas svētki. Šoreiz svētku pamattēma būs #iebrauc Daugavpilī! Svētku laikā ikvienam apmeklētājam būs iespēja izbaudīt sajūtu pastaigu Rīgas ielas garumā un ar vizuālās mākslas, mūzikas un dejas starpniecību tvert ikdienā netveramo mirkļu burvību. 

18. septembrī no plkst. 10.00 līdz 16.00 Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, kas atrodas arī Rīgas ielā, notiks kvests-viktorīna “Atrodi transportlīdzekļus muzeja ekspozīcijā”. Visi interesenti (gan individuāli, gan kopā ar ģimeni vai draugu lokā) tiek aicināti bezmaksas piedalīties kvestā, veicot dažādus aizrautīgus uzdevumus, paplašināt savas zināšanas par pilsētas transporta vēsturi. Pareizo atbilžu autoriem būs iespēja tikt pie muzeja sarūpētajām balvām (suvenīriem, saldumiem, bezmaksas ģimenes dienu biļetēm). Balvu izloze notiks 21. septembrī. Rezultātu paziņošanu varēs aplūkot Facebook Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā lapā, ar uzvarētājiem sazināsimies personīgi.

Pasākumu dalībniekus lūdzam ievērot valstī noteiktās epidemioloģiskās prasības.

 

 

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs

tālr.: 20203713, 26114003

www.dnmm.lv