Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils vēlas kritiski un padziļināti pētīt pilsētas identitāti  Kultūras ziņas

500
Daugavpils vēlas kritiski un padziļināti pētīt pilsētas identitāti 

Daugavpils pilsēta Eiropas kultūras galvapilsētas programmas pieteikumā vēlas kritiski un padziļināti pētīt pilsētas un Latgales reģiona identitāti, ceturtdien, 18.februārī, radošajā darbnīcā pārrunāja Daugavpils kultūras iestāžu un organizāciju pārstāvji. Darbnīcā Daugavpils kultūras dzīves veidotāji tikās ar režisori, Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 mākslinieciskās koncepcijas autori Kristu Burāni.Darbīca aizritēja radošā un pozitīvā gaisotnē, pārrunājot idejas, sadarbības virzienus ar Rēzekni, un ne viens vien no vairāk nekā 50 tikšanās dalībniekiem rada ierosmes un iespējamos sadarbības partnerus savām iecerēm.

Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikumā kultūras process un kultūras valoda uzlūkojama kā iespēja veicināt sociālo integrāciju, stimulēt attīstību un pārmaiņas Daugavpilī un Latgales reģionā, mudināja režisore K.Burāne, atgādinot, ka līdz februāra beigām ikviens aicināts iesniegt idejas Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikumam.

Eiropas kultūras galvaspilsētu izraudzīšanās ir viena no zināmākajām Eiropas Savienības iniciatīvām, un līdzšinējā pilsētu pieredze liecina, ka veiksmīgākās kultūras galvaspilsētas ir tās, kuras identificē problēmu un izaicinājumu un caur kultūru meklē tam risinājumu. Būtiski apzināties stiprās puses, tikpat būtiski apzināties neizmantotās iespējas un alternatīvo mantojumu jeb tās pilsētas un reģiona šķautnes, kas raisa kontroversiālas sajūtas, raksturoja K.Burāne.

“Domājot par idejām Daugavpils pieteikumam, būtiski sākt ar pašanalīzi un ieraudzīt sevi Eiropas vērtību kontekstā, nepieciešams formulēt to, ko vēlaties mainīt esošajā situācijā un idejas īstenošanai veidot sadarbības un rast jaunus koprades partnerus visdažādākajās sociālajās grupās,” rosināja režisore. “Savukārt idejas īstenošanas ceļā būtiski veidot radošas attiecības ar plašāku sabiedrību un būt iekļaujošiem”.

Tikšanās mērķis bija sniegt pēc iespējas izsmeļošāku informāciju, lai būtu priekšstats, kā varam visi kopā veidot programmu vēl interesantāku, daudzpusīgāku, saturiskāku, kopīgi pārrunāt idejas un atrast partnerus to īstenošanai.

Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 koncepts ir “LINGUA FRANCA: meklēt, radīt, runāt”. Kultūras, mākslas un starpdiscipināros notikumos tiks meklēta, radīta un runāta kopīga vērtību valoda, kas ikvienam iedzīvotājam Daugavpilī, Latgalē un Latvijā dos iespēju apzināties savas piederības spēku Eiropai. Savukārt Eiropai atklāt unikālo Latgalei raksturīgo kultūras stāstu par dzīvi uz robežas starp Austrumiem un Rietumiem. 

Projektu idejas iespējams iesniegt, aizpildot vienkāršu pieteikumu tiešsaistē līdz 2021.gada 28.februārim.

Darbnīcu organizēja Daugavpils pilsētas dome un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Vizionārās kultūras fondu, domnīcu Culturelab un Latvijas Kultūras akadēmiju.

Daugavpils ar tās bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu, dinamisko attīstību un aktīvajām kopienām ciešā sadarbībā ar Rēzekni un Latgales reģionu ir apņēmības pilna iegūt titulu “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”. Papildu informācija par Daugavpils kandidēšanu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursā daugavpils.lv/daugavpils2027/.

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore
tālrunis 28378679, 65423601,
e-pasts diana.soldane@daugavpils.lv