Šobrīd Daugavpilī

Desmitgades svinības Rotko centrs ieskandina ar sešiem jauniem izstāžu projektiem Kultūras ziņas

1359

Šī gada aprīlī Daugavpils Marka Rotko centram apritēs 10 gadi. Ieskandinot savu pirmo apaļo jubileju, jaunajā pavasara izstāžu sezonā centrs nāca klajā ar Daugavpilī dzimušā pasaulslavenā mākslinieka Žaka Šapiro darbu izlasi un vēl pieciem košiem un savdabīgiem mākslas projektiem.

Gleznotājam Žakam Šapiro veltītā izstāde ir tapusi sadarbībā ar mākslas kolekcionāru, doktoru Šmuelu Tacu (ASV), apliecinot mākslinieka nozīmīgo vietu pasaules mākslas vēsturē un atgādinot par viņa izcelsmi. Žaks Šapiro piedzima 1897. gadā Daugavpilī jeb toreizējā Dinaburgā. 1925. gadā viņš pārcēlās uz Franciju, kur arī radīja savu neatkārtojamo mākslas pasauli ar neparastām formām un spilgtām krāsām, kas skatāmas arī izstādē “Pārnākšana: Žaks Šapiro” 

Pavasara sezonā skatītāju vērtējumam Rotko centrs piedāvā kolekcijas izstādi “Saprātīga būtne”, izceļot centra krājumā atrodamās mākslas pērles.

 

Zane Melāne

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Krājuma departamenta vadītāja

“Šajā izstādē šī galvenā tēma, par ko tiek runāts, ir cilvēks kā saprātīgā būtne. Cilvēks, kas šajā kognitīvajā jeb izziņas hierarhijā ir pašā augšā ar to, ka viņš ir spējīgs domāt par savām domām. Un šī izstāde arī mazliet aicina apmeklētāju, protams, domāt, jo, līdzās reālistiskiem darbiem, reālistiskām formām, šeit ir skatāmas arī abstrakcijas.

Izstādē ir skatāmi 41 mākslinieka mākslas darbi. Mākslinieki pārstāv aptuveni 15 valstis. Un pati izstādes hronoloģija aptver veselu gadsimtu – sākot ar Žaka Šapiro 1927. gadā radīto darbu un beidzot ar mākslas darbiem, kas tapuši 2020. gadā.”

 

Jau desmito reizi Daugavpils Marka Rotko centrs organizē Latgales reģiona mākslinieku izstādi. Šoreiz izstādei dots nosaukums “Trāpīts desmitniekā” un tas simbolizē ne tikai desmito jubileju, bet arī mākslinieku spēju runāt par aktuālo caur dažādiem mākslas medijiem.

 

Aivars Baranovskis

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Ekspozīciju un izstāžu kurators

“Tā ir unikāla, cilvēciska spēja, tā teikt, veikt intelektuālo darbu caur mākslu. Ir darbi, kas tieši reflektē par notikumiem gan Latvijā, gan Eiropā. Mums ir karš Eiropas vidienē, līdz ar to, tas parādās arī mākslinieku darbos – mēs neesam atrauti no visas pasaules. Daudziem māksliniekiem ir sajūta, ka tiešām šī ir vājprātīga pasaule, kurā mēs dzīvojam, līdz ar to, tas arī atbalsojas mākslinieku darbos. Protams, ir arī mūžīgās tēmas, kā piedzimšana, mīlestība, dzīve kā tāda un arī dzīves svinēšana. Attiecīgi, nekas no tā nepaiet garām un nekas no tā neapstājas.”

 

Tālākais Rotko centra viesis, kura darbi skatāmi jaunajā pavasara izstāžu sezonā ir Ralfs Kerle, kurš Daugavpilī ieradies no Austrālijas.

 

Ralfs Kerle

Māklsinieks no Austrālijas, izstādes “Netveramais cildenums” autors

“Es studēju mākslas skolā kopā ar Austrālijā dzimušu latvieti. Viņas vecāki savulaik emigrēja no Latvijas. Deviņdesmitajos gados viņa atgriežas Latvijā. Viņa uzzināja, ka man ir izstāde Portugālē un jautāja, vai es vēlētos atvest izstādi uz Latviju. Es atbildēju – jā, es būtu pagodināts, tas būtu lieliski! 2015. gadā man bija pirmā izstāde Rīgā. Galerija parādīja manus darbus Marka Rotko mākslas centram. Šī izstāde bija paredzēta jau 2020. gadā, bet, tāpat kā daudz ko citu, arī izstādi nācās atlikt pandēmijas dēļ. Bet es esmu pagodināts būt šeit.”

 

Ralfs Kerle ir foto mākslinieks, kurš savos darbos dažādās abstrakcijās atklāj Sidnejas ostas ūdensceļus, kurus mākslinieks pats izbrauc vienvietīgā kajakā. Katrs brauciens pa Austrālijas ūdeņiem ir piedzīvojums, kas mākslinieku aizved savas dzimtās pilsētas ūdeņu labirintā. Ar savu izstādi “Netveramais cildenums” mākslinieks vedina domāt, par abstrakciju kā autora neapzināto novērojumu rezultātu.

Bet ar šīm izstādēm vien pavasara izstāžu sezona Rotko centrā nebeigsies. Atzīmējot 10 gadus kopš Daugavpils Marka Rotko centrs vēra savas durvis apmeklētājiem, aprīlī, veselas nedēļas garumā daugavpiliešiem un pilsētas viesiem Rotko centrs piedāvās daudzveidīgas mākslas aktivitātes.

Zane Melāne

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra Krājuma departamenta vadītāja

“Jubilejas nedēļas ietvaros mums ir paredzēti pasākumi, kas būs veltīti Pētera Martinsona mājas pirmā gada jubilejai, kas paredzēs dažādas keramikas aktivitātes, keramikas skulptūras atklāšana. Šajā nedēļā būs skatāmas kolekcijas izstādes ārpus centra – Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā un arīdzan DDMV “Saules skola” tiks atklātas kolekcijas izstādes. Protams, pati kulminācija būs 28. aprīlis, kad klātesot Marka Rotko meitai Keitai, mēs atklāsim jauno Marka Rotko orģināldarbu ekspozīciju.”

Pavasara izstāžu sezona apmeklētajiem būs pieejama līdz pat 21. maijam. Bet iepazīties ar Rotko centra 10 gadu jubilejas svinību programmu ikviens var centra mājaslapā www.rothkocenter.lv un pašvaldības mājaslapā www.daugavpils.lv.

 

Sižetu sagatavoja:

Daugavpils pašvaldības centrālās pārvaldes

Komunikācijas nodaļa