Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils un Visaginas baltkrievus apvienoja autordziesma Kultūras ziņas

402
Daugavpils un Visaginas baltkrievus apvienoja autordziesma

2021.gada 16.oktobrī, Daugavpilī, Baltkrievu kultūras dienas Latvijā ietvaros, notika III Starptautiskais baltkrievu autordziesmas festivāls, kuru organizēja baltkrievu kultūrizglītības biedrība “Uzdim” sadarbībā ar Daugavpils Baltkrievu kultūras centru (BKC) un ar Daugavpils pilsētas domes NVO atbalsta fonda atbalstu.

Spožajā sestdienas rudens dienā Daugavpils Baltkrievu kultūras centrā satikās baltkrievu autordziesmas cienītāji no Daugavpils un Visaginas (Lietuva).

Projekta autore, Baltkrievu kultūrizglītības biedrības “Uzdim” priekšsēdētāja un Baltkrievu kultūras centra vadītāja Žanna Romanovska sveica dalībniekus un viesus, izteicot pārliecību, ka neskatoties uz dažādām pandēmijām, ierobežojumiem un traucēkļiem, festivāls augs un attīstīsies.

Festivālā, pēc tradīcijas piedalījās baltkrievu diplomāti. BR konsule Daugavpilī Gaļina Naidjonova atgādināja, ka pirmais festivāls tika atzīmēts BR Kultūras ministrijas Republikāņu nacionālā kultūru centra konkursā kā viens no sekmīgi realizētajiem projektiem baltkrievu pasaules diasporā un novēlēja kultūras forumam šajā nevieglajā laikā iekarot augstākās virsotnes. Mērķtiecības, entuziasma un radošas iedvesmas organizatoriem un dalībniekiem ir daudz.

Festivālkoncerts šogad tika atklāts ar dziesmas “Mūsu festivāls” pirmsskanējumu  Lietuvas pilsētas Visaginas solista Sergeja Šabodalova izpildījumā. Vārdu autors – Daugavpils dzejnieks Staņislavs Volodjko, mūziku uzrakstīja Braslavas komponists – Alberts Belusj.

BKC radošie kolektīvi – “Praļeski”, “Kupaļinka”, “Spadčina” un solisti – Anastasija Lukašenoka, Vitālijs Mihailovskis, Janina Juzefoviča, sekojot festivāla noteikumiem, izpildīja divas baltkrievu autordziesmas, starp kurām vienai bija jābūt baltkrievu valodā. Un priecēja klausītājus ar dažu dziesmu pirmskanējumiem.

Baltkrievijas Rakstnieku savienības loceklis S.Volodjko un dzejniece Lilija Voronova lasīja savu dzeju, veltītu festivālam un Baltkrievu kultūras dienām. Dziesmas un dzeju, skatītāju aizrautību ar autordziesmu sekmīgi apvienoja vakara vadītāja, biedrības “Uzdim” locekļi Lilija Voronova un Jurijs Golovko.

Festivāla uzstāšanās noslēdzās ar baltkrievu tūrisma bardu dziesmas klasiķa Arona Kruppa, dzimuša Daugavpilī, aizkustinošo dziesmu “Baltkrievija”. Dziesma, ar mīlestību pret Baltkrieviju, katru gadu, bet dažādā veidā, skan Daugavpils festivālā. Taču šoreiz izpildītāji un skatītāji iedvesmojoši dziedāja līdzi autora balsij, kura skanēja no vecā audioieraksta.

Koncerta noslēgumā visiem dalībniekiem pasniedza diplomus, suvenīrus un ziedus. Par piemiņu paliks kopīga fotogrāfija un vienotības sajūta.

Projektu “III Starptautiskais baltkrievu autordziesmas festivāls” realizēja Baltkrievu kultūrizglītības biedrība “Uzdim” ar Daugavpils pilsētas domes NVO atbalsta fonda atbalstu.

 

 

 

           

 

 

        

             

Informāciju sagatavoja:

Marija Pometjko

Foto: Ž.Romanovska, M.Pometjko