Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils teātrī viesojās britu aktieris Pols Gudvins Kultūras ziņas

483
Daugavpils teātrī viesojās britu aktieris Pols Gudvins

Pagājušajā nedēļā Daugavpils teātrī viesojās britu aktieris, režisors, aktiermeistarības un skatuves runas pasniedzējs Pols Gudvins (Paul Goodwin). Šīs vizītes laikā viņš dalījās savā profesionālajā pieredzē ar teātra aktieriem, gan topošajiem, gan esošajiem, un piedāvāja skatītājiem unikālu iespēju noskatīties viņa monoizrādi „Makbets”. Pols Gudvins turpinās darbu ar aktieriem arī turpmāk, un nākamgad Daugavpils teātrī ar viņa līdzdalību tiks iestudēta Šekspīra luga „Makbets” oriģinālvalodā.

Šogad, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam, Daugavpils teātrī tika īstenotas vairākas meistarklases Pola Gudvina vadībā, kuru laikā aktieri strādāja pie Viljama Šekspīra lugas „Makbets” analīzes, skatuves runas un kustības. Polam Gudvinam ir bagāta pieredze darbā ar aktieriem, kuru dzimtā valoda nav angļu, līdz šim viņš ir vadījis meistarklases Indijā, Itālijā un Krievijā, un, viņaprāt, lai arī nereti Šekspīra teksti ir izaicinājums arī aktieriem, kuru dzimtā valoda ir angļu, viens no viņa pirmajiem un galvenajiem uzdevumiem ir kliedēt aktieru bažas un bailes no Šekspīra teksta oriģinālvalodā: „Man ir mazsvarīgs akcents, būtiskāk ir panākt to, lai aktieri izprot runāto un savu varoņu motivāciju. Šekspīra teksts ir psiholoģiska drāma, reālisms, un katrs aktieris var tam emocionāli pieslēgties un izprast varoņu motivāciju. Turklāt, kas man patīk darbā ar aktieriem, kuru dzimtā valoda nav angļu, viņiem nav tās milzīgās bagāžas saistībā ar Šekspīru, kāda ir mums, tāpēc ir daudz vieglāk atmest visu lieko un iemācīt ko jaunu.”

Aktrise Natālija Kotona piedalījās Pola Gudvina vadītajās meistarklasēs un dalījās iespaidos: „Tā ir vienreizēja pieredze – gan dzirdēt Šekspīra tekstus oriģinālvalodā no angļu valodas nesēja, gan gūt padziļinātu to izpratni. Protams, ka „Makbets” kā materiāls mums bija jau pazīstams, taču meistarklašu laikā sapratām, ka Šekspīru nav iespējams ideāli iztulkot, jo tulkojumā vienalga tiek nozaudēta daļa no oriģinālteksta jēgas. Pols Gudvins ļoti aizraujoši un saprotami izklāsta savu redzējumu un ir palīdzējis mums labāk izprast lugu un tās varoņus.”

Savu oktobra vizīti Pols Gudvins noslēdza ar monoizrādi „Makbets”, kuras režisors un dramatiskā materiāla redakcijas autors arī bija viņš pats, savukārt izrādes muzikālo noformējumu veidoja komponists no Ukrainas Dmitrijs Saratskis (Dmytro Saratskyi). Izrādē Pols Gudvins izspēlēja Makbeta iekšējo konfliktu: nepārvaramu vēlmi noturēt varu savās rokās, izmisumu, paranoiskas bailes no sakāves un ārprātā dzenošo vainas apziņu. Pēc izrādes Pols Gudvins atzīmēja, ka juta, ka uz izrādi ir atnācis uzmanīgi tverošs notiekošo skatītājs, un bija pateicīgs par silto uzņemšanu. Ņemot vērā skatītāju atsaucību, savas nākamās vizītes laikā, kura plānota 2023. gada pavasarī, Pols Gudvins labprāt atkārtoti nospēlēs šo izrādi Daugavpils teātra skatītājiem.

Pola Gudvina meistarklases Daugavpils teātrī tika īstenotas ar Valsts Kulturkapitāla fonda atbalstu.

 

Informāciju sagatavoja:

Janīna Ivanova

VSIA „Daugavpils teātris” sabiedrisko attiecību vadītāja

Mob. tālr. nr. 28445647

E-pasts: pr@daugavpilsteatris.lv

www.daugavpilsteatris.lv