Šobrīd Daugavpilī

“Daugavpils ReStArt 2022”: Laikmetīgās dejas mākslas izrāde Kultūras ziņas

965
“Daugavpils ReStArt 2022”: Laikmetīgās dejas mākslas izrāde

17. oktobrī plkst. 18.00 Daugavpils Kultūras pilī (Smilšu ielā 92) 11. Mūzikas un mākslas festivāla “Daugavpils ReStArt 2022” ietvaros ar deju izrādi “Laikmetīgās dejas māksla” uzstāsies Latvijas Kultūras akadēmijas studenti.

Latvijas Kultūras akadēmijas “Laikmetīgās dejas māksla” 2. kursa studenti piedāvā 2 laikmetīgās dejas horeogrāfijas darbus. Abi darbi ir stilistiski atšķirīgi, tie parāda dejotāju plašo profilu un spēju dejā paust atšķirīgus stāstus un vēstījumus.

Laikmetīgās dejas kompozīcijai “Bolero” muzikālo pavadījumu veido slavenais un pazīstamais skaņdarbs “Bolero”, kurš ir sacerēts kā viencēliena skaņdarbs orķestrim, komponists Moriss Ravēls (Maurice Ravel). Izcilā mūzika papildina horeogrāfisko darbu, kas sastāv no spilgtiem dejotāju solo, duetiem un trio, kas, tuvojoties kulminācijai, attīstās par kaut ko vairāk. Darba horeogrāfiju veidoja Olga Žitluhina, kas ir arī kursa vadītāja, kopā ar studentiem. Šī ir pirmā izrāde, ko jaunieši iestudējuši kopā kā grupa, viesojoties rezidencē Stāmerienas pilī, un tajā parādās jauniešu drosme un atklātība dejas valodā. Dejā skatītājam iespējams iepazīt katra dejotāja dvēsli, ķermeni un būtību. Dejas un muzikālais piedzīvojums skatītāju ved līdz augstākajam punktam.

Dejas izrāde “Bezdelīgas” ir horeogrāfes Ilzes Zīriņas kopīgi realizētā ideja ar 12 jauniešiem, kas stāsta gan par jauniešiem pašiem, gan to, kā viņi vērtē jaunību citos laikos un mirkļos. Darba autori par izrādi saka: “Gribējām par pankiem, sanāca par konformistiem. Bija agrs rīts... Dārznieks skatījās debesīs un teica: “Bezdelīgas...”. Viņam pāri galvai lidoja zosu kāsis...”. Izrādes muzikālo pavadījumu veido Hans Zimmer, The Chemical Brothers un Sex Pistols. Dejas izrāde spilgti un ar vieglu humora piedevu atklāj dejotāju personības, meklējot savu vietu un iespēju būt par cēloni procesam, kas veido kopīgu piedzīvojumu.

BOLERO – Mūzika: Moriss Ravēls, horeogrāfija: Olga Žitluhina un dejotāji.
BEZDELĪGAS – Mūzika: Hans Zimmer, The Chemical Brothers, Sex Pistols. horeogrāfija: Ilze Zīriņa.

Biļetes: Daugavpils Kultūras pils kasē (darba dienās plkst. 16.00-19.00), Biļešu paradīzes kasēs un internetā https://www.bilesuparadize.lv/lv/event/120546  Cena 5.00 euro.

XI Mūzikas un mākslas festivāla "Daugavpils ReStArt 2022" programma