Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils prezentējusi Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikumu starptautiskajai žūrijai Kultūras ziņas

1535
Daugavpils prezentējusi Eiropas kultūras galvaspilsētas pieteikumu starptautiskajai žūrijai

Vakar, 5.jūlijā, Daugavpils starptautiskajai žūrijai prezentējusi  savu pieteikumu titulam “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”. Pieteikuma  vadmotīvs ir kopīga valoda. Programma veidota tā, lai kopīgās kultūras valodas meklēšanā, kopradīšanā un runāšanā varētu būt līdzdalīgs ikviens daugavpilietis un latgalietis.

Daugavpils pieteikums ir vienīgais, kurš apvieno visu reģionu. Žūrijas komisija novērtēja vietējās unikalitātes atspoguļojumu pieteikumā un  vēlējās uzzināt, kā programmā tiks atspoguļota Eiropas kultūru daudzveidība. Pieteikumā apkoptas aptuveni 100 projektu idejas dažādos mākslas žanros ar plašu starptautisku mākslinieku līdzdalību. Apzinoties izaicinājumus, kādi Daugavpilij jāpaveic turpmākajos gados, programmā iekļautas  vairākas kapacitātes celšanas programmas, kas līdzās kultūras ietekmei  veidos arī plašu sociālu un ekonomisku efektu.

“Vēlos izteikt vissirsnīgāko pateicību ikvienam, kurš iesaistījās Daugavpils 2027 Lingua Franca pieteikuma veidošanā! Paldies par tikšanos, sarunāšanos, klausīšanos un dzirdēšanu gan klātienē, gan tiešsaistē. Jūs esat bijuši neticami dāsni, ieguldot savu laiku un idejas šī pieteikuma tapšanā. Esam iezīmējuši drosmīgas vīzijas un uzsākuši iepriekš nepieredzētu starpnozaru sadarbību, kas Daugavpils un Latgales organizācijām kopā ar starptautiskiem partneriem ļaus doties pretī pārmaiņām,” vērtē  Daugavpils  2027 pieteikuma koordinatore Diāna Soldāne.

Jau koncepcijas nosaukums, kurā izmantots starptautiski atpazīstamais apzīmējums Lingua Franca (no latīņu valodas – „franku mēle”), kopā ar šī jēdziena būtību ataino koncepcijas galveno mērķi – daudzveidībā meklēt un radīt valodu nevis tās vārdiskajā izpratnē, bet gan kā savstarpējās sapratnes līdzekli, ar kuru var sazināties ikviens, neatkarīgi no ikdienā lietojamās sarunvalodas, vecuma un interesēm. Pieteikuma mākslinieciskās koncepcijas idejas autore ir latviešu teātra un kino režisore Krista Burāne.

Izstrādājot pieteikumu, svarīgs uzsvars tiek likts uz kultūras programmas izveidi. Lai gan Eiropas kultūras galvaspilsētas (EKG) tituls kādai no Latvijas pilsētām tiks piešķirts uz 2027.gadu, aktīvs kultūras programmas ieviešanas process ir jāparedz jau no 2023.gada, kā arī gadu pēc EKG. Līdz ar to šajā pieteikuma sagatavošanas laikā Daugavpils, sadarbojoties ar Rēzekni un visu Latgales reģionu piedzīvo līdz šim vēl nebijušu aktivitāti – notiek vairāk nekā 160 dažādi koprades pasākumi, semināri, publiskas sarunas, tiek uzklausītas idejas un priekšlikumi jauniem projektiem.

Iniciatīva “Eiropas Kultūras galvaspilsēta” tika izstrādāta 1985. gadā, un līdz šim tā ir piešķirta vairāk nekā 50 pilsētām visā Eiropas Savienībā. Latvijā līdzās Daugavpilij par titulu sacenšas  Cēsis, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Kuldīga, Liepāja, Ogre un Valmiera. Un 2027.gadā Eiropas kultūras galvaspilsētas godu dalīs viena pilsēta Latvijā un Portugālē.

Publicitātes video

Papildu informācija:
Diāna Soldāne
Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 konkursa pieteikuma izstrādes darba grupas koordinatore
tālrunis 28378679, 65423601
e-pasts diana.soldane@daugavpils.lv
www.daugavpils2027.eu