Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils poļi svinēja Latvijas un Polijas neatkarības svētkus Kultūras ziņas

442
Daugavpils poļi svinēja Latvijas un Polijas neatkarības svētkus

Latvijas poļiem novembris ir īpašs mēnesis. Katru gadu par godu Latvijas Neatkarības dienai un Polijas Neatkarības svētkiem tiek rīkoti svinīgie pasākumi, kuros piedalās vairāki simti Latvijas poļu. Pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā Neatkarības svētkiem ir īpaša nozīme.

Šogad Neatkarības svētku svinības uzsāka ar piedalīšanos starptautiskajā akcijā „Piemiņas gaisma”. 10. novembra vēlā vakarā poļu karavīru  apbedījumu vietās tika iedegtas sveces. Piemiņas gaismas neuzvaramajiem šajā vakarā parādījās pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem Brīvības parkā, Lauceses katoļu kapos un uz Nezināmā poļu karavīra kapa Katoļu kapos. Šai akcijai ir pievienojušās vairākas institūcijas arī ārpus Polijas Republikas. Daugavpils Poļu kultūras centrs un Latvijas Poļu Savienības Daugavpils nodaļa „Promeņ” šogad piedalījās kā akcijas līdzorganizatori. Tās mērķis bija iedegt sveces visos poļu karavīru kapos un lūgties pateicībā par brīvo Tēvzemi.

Neatkarības svētku svinībām pievienojās šogad arī bērni no bērnu klubiņa "Poļu namiņš". Skolēni piedalījās akcijā par godu 11. novembra svētkiem. Brīvības parkā bērniem tika piedāvāts veidot Polijas un Latvijas karogus no iedegtām svecītēm, lai tādā veidā sajustu šo svētku nozīmīgumu.

Piektdien, 11. novembrī Daugavpils Brīvības parkā notika svinīgs pasākums, kurā piedalījās Daugavpils pilsētas domes, Daugavpils poļu biedrības "Promieņ" un Poļu kultūras centra, J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzijas un poļu bērnudārza pārstāvji, kā arī NATO kontingenta Ādažos pārstāvji. Šajā dienā atceroties bojāgājušos karavīrus, klātesošie apvienojās kopīgā lūgšanā, nolika pie pieminekļa ziedus un iedega sveces.

12. novembrī Kultūras pilī izskanējis svētku koncerts "Bijām, esam, būsim". Tajā piedalījās Poļu kultūras centra kolektīvi: vokālais ansamblis "Daugavas krāsas" (vadītājs Stanislavs Jakovenko), Tautas deju kolektīvs "Kukulečka" (vadītāja Žanna Stankeviča), vokāli instrumentālais ansamblis (vadītājs Giršs Kagans), jauktais koris "Promieņ" (diriģente Alīna Lapinska), kā arī Poļu ģimnāzijas bērnu koris (diriģente Alīna Lapinska) un koris "Jutrženka" no Rēzeknes (diriģente Irēna Ivanova). Skaistajā un dziļi aizkustinošajā koncertā katrs kolektīvs piedāvāja savu muzikālo stāstu par to, cik vērtīga un nozīmīga ir brīvība katram cilvēkam. 1920. gada janvārī Polijas armijas karavīri pašaizliedzīgi plecu pie pleca kopā ar Latvijas armijas vienībām cīnījās par Latvijas neatkarību.

Svinīgo pasākumu ar savu klātbūtni pagodināja Polijas Republikas Vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Mariušs Podgurskis, Daugavpils domes deputāti Līvija Jankovska, Mečislavs Truskovskis, Natālija Kožanova, NATO kontingenta Ādažos pārstāvji, kā arī Daugavpils Jēzus Sirds baznīcas vikārs Dmitrijs Artjomovs.

12. novembrī Varšavā notika atvadīšanās no trimdas prezidentiem Vladislava Račvekiča, Augusta Zaleska un Stanislava Ostrovska. Viņu mirstīgās atliekas atveda uz Poliju un apglābāja mauzolejā. Latvijas Poļu savienību šajā svinīgajā pasākumā pārstāvēja Daugavpils pilsētas domes deputāts, Augšdaugavas novada pašvaldības izpilddirektors, Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļas "Promieņ" pārvaldes loceklis Pēteris Dzalbe.

Svinīgo pasākumu virkni noslēdza Svētā Mise, kuru celebrēja Daugavpils Jēzus sirds draudzes prāvests Andris Ševels.

Poļu kultūras centrs