Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils poļi godināja kritušo poļu karavīru piemiņu Brīvības parkā un atklāja izstādi Kultūras ziņas

799
Daugavpils poļi godināja kritušo poļu karavīru piemiņu Brīvības parkā un atklāja izstādi

2022.gada 3. janvārī atzīmējam 102. gadadienu kopš Latgales atbrīvošanas operācijas, kurai tika dots kodēts nosaukums “Ziema”. Šīs ofensīvas rezultātā Sarkanā armija tika izstumta ārpus Latvijas etnogrāfiskajām robežām. Operācija “Ziema” sākās 1920. gada 3. janvārī ar triecienuzbrukumu Daugavpilij, kurā izšķirošu lomu nospēlēja Polijas armija. Pilsēta tika atbrīvota zibenīgi, vienas dienas laikā. Dažu nedēļu laikā abu valstu apvienotie spēki atbrīvoja visu Latgali. Latgales operācija bija viena no pēdējām kaujām par Latvijas Republikas neatkarību. Sabiedroto uzvara nodrošināja Latvijas valsts neatkarības noturēšanu, taču tā prasīja daudzu poļu un latviešu karavīru dzīvības.
3. janvārī Latvijas Poļu Savienības Daugavpils nodaļas pārstāvji, Daugavpils Poļu kultūras centra pārstāvji, kā arī Polijas Republikas konsuls Latvijā Kšištofs Pokrušinskis un Aizsardzības atašeja vietnieks pulkvežleitnants Slavomirs Klosovskis nolika ziedus un iededza sveces pie pieminekļa Brīvības parkā (Slobodkā). Šajā dienā ziedi tika nolikti arī pie nezināmā karavīra kapa Daugavpilī, Poļu karavīru kapos Laucesē un Krāslavā.
Šajā dienā Varšavas ielā tika atklāta arī vides izstāde “1919.- 1920. gada Latgales atbrīvošanas operācija tās dalībnieka un aculiecinieka virsleitnanta Ludvika Novakovska (Ludwik Nowakowski) fotoobjektīvā”. Izstādē ir apskatāmas unikālas fotogrāfijas no Latvijas atbrīvošanas cīņu dalībnieka un notikumu aculiecinieka virsleitnanta Ludvika Novakovska (pseidonīms "Bulgārs), ģimenes arhīvā. Latgales atbrīvošanas operācijas laikā viņš bija poļu 1. Leģionu kājnieku pulka vienības štāba komandieris. Līdz šim nepublicētos materiālus izstādei nodevis Krakovas vēsturnieks Dr. Kšištofs Novakovskis (Krzysztof Nowakowski).
Ludviks Pjotrs ("Bulgārs") Novakovskis dzimis 1894. gada 29. jūnijā Jaroslavā. Viņš dzīvoja Maksimovkas ciemā, kas atradās Podvoločiskas pilsētas pievārtē, bet mācījās Tarnopolē, Austrumgalicijā, tagadējā Ukrainā. 1914.gada 3.augustā izsludinātajai strēlnieku mobilizācijai, kā viena no pirmajām pieteicās Tarnopoles poļu strēlnieku vienību pusrota, par kuras ierašanos karaspēka priekšniekam Juzefam Pilsudskim ziņoja virsniekvietnieks "Bulgārs". 1919. gada februārī virsleitnants Ludviks "Bulgārs" Novakovskis tika pārcelts no frontes pie Ļvovas uz 1. Leģionu kājnieku pulku, kur ģenerālis Edvards Ridzs-Smiglijs formēja 1.Leģionu kājnieku divīziju. Pēc tam Novakovskis pārņēma vada un drīzumā arī štāba rotas vadību. Viņš piedalījās Viļņas operācijā (Viļņas ieņemšana) un vēlāk arī kaujā par Daugavpili. Miris 1983. gada 7. decembrī, apbedīts Rakovices kapsētā Krakovā.
 

Poļu kultūras centrs