Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils poļi ar vērienu svinēja Maija svētkus Kultūras ziņas

478
Daugavpils poļi ar vērienu svinēja Maija svētkus

Pagājušajā nedēļā Daugavpilī tika svinēti tradicionālie Maija svētki, kuros piedalījās simtiem poļu no dažādām Latvijas pilsētām.
Maija svētku svinības sākās 30. aprīlī ar dievkalpojumu. Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā tika noturēta Ārzemēs dzīvojošiem poļiem un Poļu kultūras centra kora "Promeņ" 35 gadu jubilejai veltīta svinīgā Svētā Mise, ko celebrēja Daugavpils Jēzus Sirds draudzes vikārs Dmitrijs Artjomovs.
Šajā svētdienas rītā baznīcā bija sapulcējušies daudzi vietējie iedzīvotāji, kā arī Latvijas poļu savienības Daugavpils nodaļas un Poļu kultūras centra pārstāvji, Daugavpils poļu izglītības iestāžu direktores, jauktā kora "Promeņ" esošie un bijušie dalībnieki.
2. maijā Poļu nama galerijā tika atklāta jauktā kora "Promeņ" 35 gadu jubilejai veltīta fotoizstāde. Tajā var apskatīt kora dalībnieku fotogrāfijas, kas iedvesmo un motivē, neskatoties uz savu vecumu, vienmēr iet uz priekšu, darīt, attīstīties un vienkārši dzīvot pilnu dzīvi šajā mirklī un šajā dienā. Fotogrāfijās tika iemūžināti mirkļi no kopīgas darbošanās, koncerti, mēģinājumi, dalība festivālos un svētkos Latvijā, Lietuvā un Polijā. Izstādē var redzēt arī kora dalībnieku dzimšanas dienu svinēšanu. "Mēs visi esam kā ģimene” - stāsta kora dalībniece Kristīne Vasjukeviča.
Jauktā kora "Promeņ" 35 gadu jubilejai veltīto fotoizstādi var apmeklēt Poļu kultūras centrā (Varšavas ielā 30) līdz 2. jūnijam.
Maija svētku kulminācija bija svinīgs pasākums par godu Polijas nacionālajiem svētkiem 3.maija Konstitūcijas dienai un Varšavas ielas svētkiem. Pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem Brīvības parkā tika nolikti ziedi un iedegtas svecītes. Pasākumā piedalījās Polijas Republikas vēstniece Latvijā Monika Mihališina, Polijas Republikas Vēstniecības konsulārās nodaļas vadītājs Mariušs Podgurskis, Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš, Latvijas Poļu savienības priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe, Polijas armijas kontingenta Ādažos pārstāvji, kā arī poļi no Daugavpils, Krāslavas, Jekabpils.
Pēc svinīgās ziedu nolikšanas ceremonijas visi klātesošie devās  Varšavas ielas svētku gājienā, kurā piedalījās arī bērni un jaunieši no J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas. Svētku dalībniekus sveicināja Daugavpils medicīnas koledžas pedagogi un studenti, Daugavpils baltkrievu kultūras centra un Krievu kultūras centra pārstāvji, kā arī J. Pilsudska Daugavpils Valsts poļu ģimnāzijas sākumskolas skolēni.
3. maijā ģimnāzijas aktu zālē izskanēja jauktā kora "Promeņ" koncerts. Pasākuma laikā kora dalībniekiem tika pasniegti pateicības raksti par ilggadēju darbu un ziedi. Šajā dienā pateicības vārdus kora dalībniekiem veltīja Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētāja 1.vietnieks Aleksejs Vasiļjevs, Latvijas Poļu savienības priekšsēdētājs Pēteris Dzalbe, Daugavpils baltkrievu kultūras centra un Krievu kultūras centra pārstāvji.
Pēc koncerta kora dalībnieki sapulcējās Poļu nama pagalmā, lai kopā nosvinētu Baltā galdauta svētkus.
Pasākumus organizēja Daugavpils Poļu kultūras centrs, Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļa „Promieņ” un J. Pilsudska Daugavpils valsts poļu ģimnāzija, bet atbalstu sniedza Daugavpils pilsētas Dome, J.Oļševska fonds “Palīdzība poļiem austrumos” un Polijas Republikas Vēstniecība Rīgā.

Poļu kultūras centrs