Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atvērta piemiņas izstāde “Morozovu ģimenes stāsti” Kultūras ziņas

909
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atvērta piemiņas izstāde “Morozovu ģimenes stāsti”

No 25. marta līdz šī gada 5. septembrim Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā atvērta piemiņas izstāde “Morozovu ģimenes stāsti”, veltīta sabiedriskā aktīvista, politrepresētā Fomas Morozova 95 gadu jubilejai.

Foma Morozovs (1927-2017) dzimis Latvijā Lauceses pagasta Robežniekos. Aktīvi atbalstīja Latvijas neatkarības ideju Otrā pasaules kara gados, būdams Daugavpils 2. ģimnāzijas skolēns, un pēc tam arī kā Daugavpils Valsts Skolotāju institūta Fizikas un matemātikas fakultātes students.   1949. gadā deportēts kopā ar māti Praskoviju un jaunāko brāli Mihailu uz Omskas apgabalu Sargatskas rajonu. 1958. gadā atgriezies Latvijā Daugavpilī. 1963. gadā pēc Daugavpils Vakara mehāniskā tehnikuma beigšanas, visu savu mūžu nostrādā Daugavpils specializētajā zonālās pārvaldes trestā “Specdorstroj” par ražošanas-tehniskās nodaļas vecāko inženieri. 1980. gadu beigās aktīvi iesaistās Latvijas neatkarības atgūšanas procesos – uzstājās mītiņos, publicēja rakstus. Viens no viņa galvenajiem mērķiem, atgriežoties Latvijā, bija īstenot politrepresēto uzrakstīto testamentu Sibīrijā – nodibināt politrepresēto klubu un uzstādīt piemiņas akmeni “Nevainīgajiem sarkanā terora upuriem” Daugavpilī.

Izstādē eksponēti un aplūkojami muzeja krājuma dokumenti, fotogrāfijas un priekšmeti, kas raksturo Morozovu ģimenes dzīvesgājumu 20. gadsimtā. Izstādes eksponātu vidū ir arī priekšmeti, kas bijuši līdzās Sibīrijā un atceļojuši atpakaļ uz Latviju.

Papildu informācija:
Ineta Janovska
Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja
Kultūrvēstures nodaļas vadītāja
ineta.janovska@daugavpils.lv
tālr.: 65424035
www.dnmm.lv