Šobrīd Daugavpilī

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs pavasara sezonu sāk ar Martinsona mājas atklāšanu Kultūras ziņas

1371

Projekts “Mantojums” tiek īstenots Pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros un to finansē Eiropas Savienība.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Daugavpils pilsētas pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.

Aizvadītās nedēļas izskaņā, 22. aprīlī, Daugavpils Marka Rotko centrā ar sešiem jauniem izstāžu projektiem tika atklāta jaunā pavasara izstāžu sezona un savas durvis apmeklētājiem vēra jauna izstāžu telpa un keramikas krātuve – Martinsona māja.
“Martinsona mājas” atklāšana restaurētās pulvera pagraba ēkā bija viens no gaidītākajiem notikumiem šajā pavasara izstāžu sezonā Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Pēteris Martinsons ir pasaulē pazīstams Latviešu keramiķis, kurš dzimis Daugavpilī. Viņš devis fundamentālu ieguldījumu keramikas mākslas attīstībā, iedvesmojot vairākas keramiķu paaudzes Latvijā un ārpus tās robežām.

2013. gadā, pēc savas retrospektīvās izstādes, Pēteris Martinsons lielu daļu savu darbu kolekcijas uzdāvināja Daugavpils Marka Rotko centram. Tieši tad arī dzima iecere Daugavpils cietoksnī veidot jaunu, slavenajam keramiķim veltītu mākslas telpu.
“Tā ir personība, kura jau sen bija pelnījusi atsevišķu telpu, kurā dzīvot mākslinieka mantojumam jeb, kā viņš pats teica, viņa bērniem – šiem te dažādajos keramikas materiālos, 50 gadu viņa radošajā daiļradē tapušajiem darbiem,” par Martinsona mājas izveidi saka Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vadītājs Māris Čačka, “Kopumā tā ir Martinsona māja, kurā ir trīs segmenti. Pirmā, būtiskākā daļa ir, kas stāsta Pētera Martinsona šo te daiļrades veikumu dažādos materiālos radītajās kompozīcijās, kas izkārtotas šajā pirmajā, lielajā zālē. Turpinājumā ir mazā projektu zāle, kura ir atkal dialoga forma starp Pēteri Martinsonu, viņa līdzgaitniekiem, viņa skolniekiem, viņa draugiem daudzviet pasaulē.”

Būtisku vietu jauizveidotajā Martinsona mājā ieņem atvērtie keramikas fondi, kur apmeklētāji var ieraudzīt Pētera Martinsona veidotās kompozīcijas, kas nav iekļautas pamatekspozīcijās, bet tiks izmantotas veidojot mainīgās ekspozīcijas nākotnē vai eksponētas citviet Latvijā un pasaulē.

Abas keramikas izstādes un atvērto krājumu papildina Pētera Martinsona grafikas darbu reprodukcijas, iezīmējot vēsturiskās Daugavpils cietokšņa pulvera pagraba ēkas pārtapšanu par mūsdienīgu laikmetīgās mākslas telpu.

Viens no lielākajiem ikgadējiem pavasara izstāžu projektiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā ir Latgales reģiona mākslinieku izstāde, kurai šogad dots nosaukums “Nav izņēmums”. Tajā pārstāvēti 42 reģiona mākslinieki. Izstāde ir sava veida refleksija par pēdējo gadu notikumiem un to ietekmi uz mākslinieku pasaules redzējumu.

“Lietuviešu projekts ar tādu pravietisku noskaņu un tādu, ārkārtīgi ironijas pilnu nosaukumu “Labāk nebūs”, kas apvieno gan tēlniecības darbus, gan ļoti ekspresīvu glezniecību, kuru tik tiešām būtu vērts skatīties tā atvērti, bez pārlieku lielas nopietnības pieskaņas. Varbūt nedaudz konceptuālāki projekti ir Valdai Podkalnei ar nosaukumu “Eseju arēna”, kurā viņa attīsta savus instalācijas darbus, veidojot tos, kā tādas domu salas. Un katrs no šiem te darbiem ir tāda atsevišķa eseja, kuru var skatīt, pētīt un iedvesmoties,” par jaunākajām izstādēm stāsta Daugavpils Marka Rotko centra mārketinga speciālists Aivars Baranovskis.

Turpat līdzās skatāma Haralda Jegodzienska glezniecības un keramikas izstāde “Kā ripojošs akmens”. Izstādes centrā ir mākslinieka nepieciešamība pēc dažādām radošuma izpausmēm, caur dažādiem mākslas impulsiem izceļot nemateriālās pasaules dārgumus. Mākslinieks dzimis un skolojies Vācijā, bet kopš 2007. gada dzīvo Latvijā.

“Vēl viena keramikas un fotogrāfa izstāde ir no Igaunijas,” turpina Aivars Baranovskis, “Anne Tirna un Igaunijas fotogrāfs Tomass Tūls – viņas kolēģis, ir izveidojuši instalāciju ar dabas elementiem, keramiku, gaismu. Vēsturisku dimensiju piešķir Rīgas Ebreju biedrības un muzeja Ebreji Latvijā veidotā izstāde “Ebreju mākslinieki starpkaru Latvijā: Meklējumos”, kur ir redzams tāds mākslinieciski pētniecisks darbs par šī te posma ebreju mākslinieku darbiem.”

Projekts “Mantojums” tiek īstenots Pārrobežu sadarbības programmas 2014.-2020. gada ietvaros un to finansē Eiropas Savienība.

Šī publikācija ir sagatavota ar Eiropas Savienības finansiālu atbalstu. Par tās saturu pilnībā atbild Daugavpils pilsētas pašvaldība un tā var neatspoguļot Eiropas Savienības viedokli.